Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več mrtvih v streljanju pred judovsko šolo v Toulousu

Deli na:

Pred judovsko šolo v Toulousu na jugozahodu Francije je davi prišlo do streljanja, ki je po zadnjih podatkih francoskega tožilstva zahtevalo štiri smrtne žrtve. Med njimi so trije otroci, stari tri, šest in devet let, ter učitelj. Več ljudi je ranjenih. Napad so že obsodili tako v Franciji kot v Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oče enega od otrok Patrick Ruimi je pojasnil, da je moški začel streljati na skupino ljudi, ki je stala pred šolo. Streljal je neznanec na motornem kolesu, ki je po dejanju zbežal. Po besedah policijskih virov naj bi imel napadalec pri sebi dve vrsti orožja.

Gre za podoben dogodek kot pred nekaj dnevi, ko je neznanec v dveh ločenih incidentih v Toulousu in Montaubanu prav tako na motornem kolesu ubil tri francoske vojake. Glede na prve ugotovitve forenzikov naj bi storilec v obeh napadih uporabil isto pištolo.

Po navedbah očividcev se je napadalec pred judovsko šolo pripeljal s skuterjem črne barve, podobnim tistima v prejšnjih dveh napadih. Francoski notranji minister Claude Gueant je ocenil, da obstajajo podobnosti med današnjim napadom na judovsko šolo in napadi na francoske vojake.

Podobnega mnenja je tudi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je dodal, da je še prezgodaj, da bi potrdili "resnično povezavo" med dogodki.



Francoski zunanji minister Alain Juppe je medtem dejal, da zaenkrat ni dokazov, da so bili francoski vojaki ubiti zaradi sodelovanja v operaciji v Afganistanu.

Tako v Franciji kot drugod se že vrstijo odzivi. Sarkozy je streljanje pred judovsko šolo označil za "grozljivo dramo in strašno tragedijo", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Glavni rabin judovske skupnosti v Franciji Giles Bernheim pa je zaradi napada izrazil zgroženost. Z zgroženostjo in pretresenostjo so se odzvali tudi v Izraelu, kjer od francoskih oblasti pričakujejo, da bodo "odgovorne za umore" privedle pred sodišče, je povedal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor.

Francosko notranje ministrstvo je medtem poostrilo varnost judovskih ustanov po državi. Prizorišče napada bodo še danes obiskali najvišji francoski predstavniki. Sarkozy je skupaj z z Richardom Prasquier, predsednikom združenja judovskih organizacij (CRIF), in ministrom za izobraževanje Lucom Chatelom že odpotoval na kraj dogodka. Toulouse naj bi obiskala tudi notranji minister Claude Gueant in predsedniški kandidat levice Francois Hollande.