ženska Dobra karma

Bila bi milijonarka, če bi za ta stavek vsakič ...

doris Zorman Svet24.si

33-letna Doris je izginila!

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Orban je na cilju, kdaj bo Janša?

jelena karleuša Odkrito.si

Jelena Karleuša - Jo je mož res surovo pretepel?!

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Svet

Več kot 40 odstotkov Italijanov za krizo krivi evro

Deli na:
Več kot 40 odstotkov Italijanov za krizo krivi evro

Foto: Reuters

Več kot 40 odstotkov Italijanov meni, da se je njihova država v finančno-gospodarskih težavah znašla zaradi članstva v območju evra. Petina vprašanih v danes objavljeni javnomnenjski raziskavi želi, da Italija izstopi iz EU.

Italija se trenutno prebija skozi najdaljšo recesijo po drugi svetovni vojni, ki pa se je ne more rešiti z večjo javno porabo in devalvacijo valute, kot je to pogosto počela v preteklosti, saj je ujeta v skupno evropsko monetarno politiko in se mora držati strogih pravil glede javnofinančnega primanjkljaja.

Glede na raziskavo inštituta Censis se 41,6 odstotka Italijanov strinja s trditvijo, da je evro resnični krivec za gospodarske in socialne težave Italije.

Poleg tega je raziskava ugotovila, da je 21,5 odstotka prebivalcev prepričanih, da bi bila Italija močnejša, če bi zapustila EU in ponovno uvedla svojo prejšnjo valuto liro.

V raziskavi je 80 odstotkov vprašanih kritiziralo EU kot klub, v katerem prevladujejo "močne države, kot je Nemčija" in v katerem "Italija nima velike teže", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tradicionalno so bili Italijani vedno veliki podporniki EU, a so se njihova stališča v zadnjih letih spremenila, saj varčevalne ukrepe pod diktatom Bruslja pogosto krivijo za stopnjevanje italijanske recesije.

loading...
Loading...