Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več kot 100 let zapora za Trumpa?

Deli na:
Več kot 100 let zapora za Trumpa?

Donald Trump - Foto: Profimedia

Bivšemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v primeru obsodbe za vseh 34 točk obtožnice, s katero se je seznanil po torkovi predaji sodišču na Manhattnu, grozi več kot 100 let zaporne kazni. Sicer ni verjetno, da bo sploh obsojen in tudi potem mu sodnik najverjetneje ne bo izrekel najvišje možne kazni.

Tožilec Manhattna Alvin Bragg je Trumpa obtožil 34 primerov ponarejanja uradnega poslovnega dokumenta, kar izhaja iz Trumpovih prizadevanj, da pred predsedniškimi volitvami leta 2016 pred javnostjo skrije neprijetne informacije. Zadeva plačilo 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu pornografski zvezdi Stormy Daniels, 150.000 za isto zadevo Karen McDougal v obliki lažnega intervjuja za tabloid in 30.000 dolarjev nekdanjemu vratarju Trumpove stolpnice za molk o tem, da ima Trump zunajzakonskega otroka.

"Ne gre le za eno plačilo. Gre za 34 uradnih poslovnih dokumentov - lažnih. Prikrivali so kriminalne postopke," je na novinarski konferenci v torek dejal Bragg. Za vsako od teh točk obtožnice je najvišja možna kazen štiri leta zapora.

"Plačila so bila del nezakonitega načrta za prikrivanje negativnih informacij, ki bi lahko spodkopale Trumpovo predsedniško kampanjo," je na zaslišanju ob objavi obtožnice povedal tožilec Christopher Conroy.


Trumpovi odvetniki medtem poudarjajo, da je obtožnica prazna. "Ne omenja nobenega zveznega ali državnega zločina. Niti ne razloži, kaj je lažna izjava in res sem razočaran. Žalostno je, ampak se bomo borili proti temu, in to odločno," je dejal eden od treh Trumpovih odvetnikov Joe Tacopina. Dodal je, da je Trump razočaran, a ga to ne bo niti najmanj upočasnilo.

Bi pa Trumpa lahko upočasnil sodnikov ukaz o prepovedi dajanja izjav o primeru, za kar se sodnik Juan Merchan ni odločil, med drugim zaradi tega, ker Trump znova kandidira za predsednika ZDA.

Tožilci so sodnika seznanili s Trumpovimi spornimi izjavami in objavami na družbenih medijih. Tožilca Bragga je med drugim opredelil za "žival, ki ima podporo Georgea Sorosa", objavil pa je tudi posnetek, kako maha s kijem za baseball proti Braggu. Grozil je tudi s tretjo svetovno vojno.

Trumpovi odvetniki so pojasnili, da je bivši predsednik frustriran, ker ga preganjajo že tri leta in se brani. Sodnik je dejal, da se mu to ne zdi ustrezna obramba, da pa Trumpa še ne bo utišal. Trumpovi in tožilski strani je odsvetoval izjave in dejanja, ki bi lahko pripeljala do nasilja. Sodnik lahko Trumpa po izdaji ukaza o molku za prekršek kaznuje s 30 dnevi pripora.