evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikanska banka zaostruje boj proti pranju denarja

Deli na:
Vatikanska banka zaostruje boj proti pranju denarja

Foto: Reuters

Vatikanska banka IOR je danes sporočila, da zaostruje boj proti pranju denarja. Med drugim pregleduje "nenavadne" transakcije svojih strank, prav tako pa je zaostrila pogoje za odprtje računa v banki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IOR je v okviru akcije proti pranju denarja do konca lanskega leta po lastnih navedbah pregledal transakcije okoli 55 odstotkov svojih strank, informacije o "sumljivih" transakcijah pa je posredoval upravi banke ter pristojnim vatikanskim oblastem. Preiskava naj bi se predvidoma zaključila sredi letošnjega leta.

Vatikanska banka je prav tako poostrila pogoje za odprtje računa, ki sedaj poslovanje omogoča le katoliškim institucijam, duhovnikom, sedanjim in nekdanjim zaposlenim v Vatikanu ter tujim veleposlaništvom pri Svetem sedežu in njihovim diplomatskim predstavnikom. Račune ostalih zapiramo, je sporočil IOR.

Vatikanska banka, ki je bila tarča številnih kritik zaradi pomanjkanja preglednosti in nespoštovanja mednarodnih standardov, namenjenih boju proti pranju denarja in financiranju terorizma, je sicer izrazila upanje, da bo napredek v preiskavah Italijo prepričal v nadaljevanje sodelovanja, ki je bilo leta 2010 prav zaradi obtožb o pranju denarja prekinjeno.



Do poročila IOR sicer prihaja le dan po tem, ko je italijanska policija sporočila, da so visokega vatikanskega dostojanstvenika Nunzia Scarana, ki mu trenutno že sodijo zaradi korupcije in poskusa pranja denarja, obtožili novih kaznivih dejanj pranja denarja.

Scarana so aretirali junija lani zaradi suma, da je deloval kot posrednik za sumljive transferje med Monakom in Italijo preko IOR.

Vatikanska banka je danes sporočila, da je po izbruhu afere, v katero naj bi bil vpleten Scarano, lani odredila temeljito preiskavo, hkrati pa je tudi zamrznila njegove račune, še navaja AFP.