Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan napovedal podpis prvega sporazuma z državo Palestino

Deli na:
Vatikan napovedal podpis prvega sporazuma z državo Palestino

Foto: Reuters

Vatikan je včeraj sporočil, da se pripravlja na podpis prvega sporazuma s Palestino, dve leti potem, ko jo je priznal kot državo. S podpisom sporazuma bo Sveti sedež Palestino priznal tudi v praksi. Izrael je nad napovedjo Vatikana že izrazil razočaranje.

Vatikan Palestino priznava od februarja 2013, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Kot je včeraj pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi, je Sveti sedež državo Palestino kot tako prepoznal po glasovanju o njenem priznanju v Generalni skupščini ZN novembra 2012. Tudi papež Frančišek je med lanskim obiskom v Sveti deželi govoril o državi Palestini.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa Sveti sedež uradne odnose za zdaj še vedno vzdržuje s Palestinsko osvobodilno organizacijo. S podpisom sporazuma, ki bo urejal življenje in dejavnosti Katoliške cerkve v Palestini, pa bo Sveti sedež palestinsko državo tudi dejansko priznal.

Pri sporazumu sedaj urejajo še zadnje podrobnosti, nato pa ga bodo obema stranema predložili v odobritev, čemur bo sledil podpis.

V Izraelu so nad odločitvijo Vatikana izrazili razočaranje. Po mnenju izraelskega zunanjega ministrstva podpis sporazuma ne bo pripomogel temu, da bi se Palestinci vrnili k mirovnim pogajanjem.

V Vatikanu so sicer še sporočili, da bo papež v soboto sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. V nedeljo bo nato sledila kanonizacija prvih dveh arabsko govorečih katoliških svetnikov.