nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sporazum, ki je sprl koalicijo, bo morda danes podpisan

Deli na:
Sporazum, ki je sprl koalicijo, bo morda danes podpisan

Foto: Bobo

Dan po tistem, ko je vlada dala zeleno luč podpisu sporazuma s Fidesom, še ni jasno, kdaj bo do podpisa prišlo.

Verjetno pa se bosta obe strani že začeli pripravljati na začetek pogajanj za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike, ki izhaja iz sporazuma. Pa tudi v koaliciji je pričakovati mirnejše tone.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je sicer omenjal današnji dan kot možen datum podpisa, a uradnega datuma za podpis še ni.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sporazum s Fidesom dosegla že prejšnji ponedeljek, parafirali pa so ga dan pozneje. Isti dan so zdravniki tudi zamrznili stavko za dva meseca.

A ker sta sporazumu nasprotovali koalicijski SD in DeSUS - predsednik slednje Karl Erjavec je celo omenjal možnost predčasnih volitev - je vlada sporazum potrdila šele več kot teden po parafiranju.

Kljub temu, da je bil sporazum potrjen na vladi le s podporo ministrov SMC, koalicija za zdaj ostaja skupaj. Si je pa vlada s tem odprla drugo fronto, in sicer z drugimi sindikati javnega sektorja, na kar tudi opozarjata DeSUS in SD.

Če vlada s sindikati ne bo uspela doseči dogovora, bo zaradi državnega proračuna, ki ga je DZ sprejel kljub nedorečenim stroškom za plače v prihodnjem letu, primorana v enostranske ukrepe. A manjši koalicijski partnerici napovedujeta, da interventnega zakona v tem primeru ne bosta podprli.

Tako je pričakovati, da se bodo kmalu začela tako pogajanja vlade s Fidesom o aneksu h kolektivni pogodbi za zdravnike, kot pogajanja z ostalimi sindikati javnega sektorja glede varčevalnih ukrepov.