testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan lani znova v rdečih številkah

Deli na:
Vatikan lani znova v rdečih številkah

Foto: Reuters

Vatikan je lani zabeležil enega najvišjih proračunskih primanjkljajev v zadnjih letih, 14,8 milijona evrov. Vnovično vrnitev v rdeče številke po letu 2010 je pripisal svetovni finančni krizi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Največ stroškov ima Sveti sedež z uslužbenci, ki jih ima 2832, in svojimi mediji, so sporočili iz Vatikana. Proračunski primanjkljaj pa so pripisali "vplivu negativnih rezultatov mednarodnih finančnih trgov", ki so preprečili dosego ciljev v okviru proračuna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S tem je Vatikan znova v rdečih številkah, potem ko je leta 2010 prvič po treh letih beležil presežek, in sicer 9,85 milijona evrov. Leta 2009 je zabeležil 4,01 milijona evrov primanjkljaja, leta 2008 0,9 milijona, leta 2007 pa skoraj 9,1 milijona evrov.

Kardinali so zato danes pozvali "k preudarnosti in zmanjšanju stroškov", a zatrdili, da osebja ne bodo zmanjševali.



Država mesta Vatikan, ki ima avtonomno administracijo, pa je lani zabeležila proračunski presežek v višini 21,8 milijona evrov, in sicer predvsem zahvaljujoč porastu prodaje vstopnic v Vatikanskih muzejih. Lani so tako zaslužili 91,3 milijona evrov, leta 2010 pa 82,4 milijona. Muzeje, v sklopu katerih se nahaja tudi znamenita Sikstinska kapela z Michelangelovimi freskami in sobane, ki jih je poslikal Rafael, je lani obiskalo pet milijonov ljudi.

Lani so se povečale tudi prostovoljni prispevki v Petrov novčič, sredstva, ki jih papež nameni v človekoljubne in druge namene po lastni izbiri. Lani so zbrali za 69,7 milijona ameriških dolarjev prispevkov, leta 2010 pa 67,7 milijona, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, naj bi sicer strokovnjaki Sveta Evrope še ta mesec presodili, ali vatikanska zakonodaja sledi mednarodnim pravilom na področju pranja denarja. Njena banka je bila v preteklosti že pod drobnogledom zaradi suma vpletenosti v pranje denarja. Vatikan naj bi imel sicer v lasti najmanj 100.000 nepremičnin v vrednosti okoli devet milijard evrov, še navaja AFP.