900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikan lani s proračunskim presežkom

Deli na:
Vatikan lani s proračunskim presežkom

Foto: Reuters

Vatikan je lani ustvaril 2,2 milijona evrov proračunskega presežka, potem ko je leto 2011 končal s 14,9 milijona evrov proračunskega primanjkljaja, kaže včeraj objavljeno poročilo. Največji strošek so lani predstavljale plače za 2823 zaposlenih, proračun pa je obremenil tudi novi nepremičninski davek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Donacije Svetemu sedežu so se lani znižale z 69,7 milijona dolarjev (54 milijonov evrov) v letu 2011 na 65,9 milijona dolarjev (51,1 milijona evrov). Nižji so bili tudi prispevki škofij po svetu, ki so dosegli 28,3 milijona dolarjev (21,9 milijona evrov), potem ko so bili leta 2011 pri 32,1 milijona dolarjev (24,9 milijona evrov).

Zvišali pa so se davki, ki jih je moral plačati Vatikan, in to predvsem na račun novega nepremičninskega davka v Italiji. Iz tega naslova je bilo izplačanih dodatnih pet milijonov evrov.

Medtem je vatikanska administracija, ki med drugim upravlja z vatikanskimi muzeji, pošto in trgovino in ima ločen proračun, leto zaključila s 23,08 milijona evrov dobička, kar je dober milijon več kot v letu 2011, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odbor, ki je pregledal finance Vatikana, je ob tem poudaril, da so nujne reforme, s katerimi bi zmanjšali stroške, pa tudi poenostavili in racionalizirali delovanje Vatikana. Nujno bo tudi bolj natančno načrtovanje proračunskih odhodkov.

Vatikan je v zadnjih letih pretreslo več korupcijskih škandalov, zato papež Frančišek načrtuje temeljite spremembe v njegovem delovanju.