901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Varufakisov sredinec razburja Nemčijo in Grčijo

Deli na:
Varufakisov sredinec razburja Nemčijo in Grčijo

Foto: Reuters

Nemško javnost in politiko zadnje dni razburja posnetek, na katerem grški finančni minister Janis Varufakis kritizira Nemčijo in ji ob tem - vsaj tako se zdi - celo pokaže sredinec. Varufakis vztraja, da je posnetek, ki je nastal pred dvema letoma na konferenci v Zagrebu, lažen oziroma zmontiran.

Za dodaten zaplet je poskrbel še novinar nemške javne televizije ZDF Jan Böhmermann, voditelj satirične oddaje Neo Magazine Royale. V sredo je namreč objavil video posnetek, ki naj bi dokazoval, da je Varufakisov sredinec Nemčiji dejansko zmontiran in da za potegavščino stoji sam Böhmermann.

A vodstvo ZDF je včeraj sporočilo, da gre za nesporazum, in zatrdilo, da Böhmermann posnetka Varufakisa ni prirejal. Kot so poudarili, je Neo Magazine Royale pač satirični program in njegovi ustvarjalci so skušali podžgati že tako vročo razpravo o spornem posnetku. "Jan Böhmermann in njegovi uredniki so zelo jasno prikazali potencial manipulacije video posnetkov," so še zapisali pri ZDF po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Sredinec - grški finančni minister naj bi ga Nemčiji namenil na predavanju na zagrebškem Festivalu subverzivnega filma leta 2013, ko je med drugim kritiziral evropsko politiko reševanja Grčije in nemško vztrajanje pri varčevanju - sicer nemško javnost razburja od nedelje zvečer. Takrat je namreč priljubljen nemški televizijski voditelj Günther Jauch v živo intervjuval Varufakisa in ga pri tem soočil s posnetkom. Minister je avtentičnost posnetka nemudoma zanikal.

Pri tem Varufakis še vedno vztraja. Včeraj je za nemški Spiegel Online znova zanikal sporno dejanje in zatrdil, da je video zrežiran, ter obenem ocenil, da "si Nemci zaslužijo boljše medije".

Organizatorja omenjenega festivala Srećko Horvat in Igor Štik sta medtem za hrvaške medije povedala, da je Varufakis dejansko v svojem nastopu kar dvakrat pokazal sredinec, a da ta ni bil namenjen Nemčiji, Nemcem ali nemški vladi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Po njunih besedah je Varufakis "govoril o hipotetični situaciji, navezujoč se na Grčijo januarja 2010, ki bi takrat po njegovem mnenju morala razglasiti bankrot - ne da bi pri tem zapustila območje z evrom".