Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Varnostna konferenca v Münchnu: Steinmeier kritičen do ZDA, Kitajske in Rusije

Deli na:
Varnostna konferenca v Münchnu: Steinmeier kritičen do ZDA, Kitajske in Rusije

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier - Foto: Profimedia

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v uvodnem nagovoru varnostne konference v Münchnu pozval Nemčijo, naj bo bolj aktivna pri povezovanju EU, posvaril je še pred egoizmom posameznih držav. Do zunanje politike Nemčije je bil kritičen tudi predsedujoči konferenci Wolfgang Ischinger. Premier Marjan Šarec pa je opozoril na neučinkovitost EU.

V svoji analizi razmer v svetu je bil Steinmeier kritičen do ZDA, Kitajske in Rusije. "Dandanes smo priča vse bolj destruktivni dinamiki svetovne politike. Od cilja mednarodnega sodelovanja pri oblikovanju mirnejšega sveta smo vsako leto bolj oddaljeni," je povedal nemški predsednik.

Opozoril je, da nas vračanje k nacionalizmu vodi v slepo ulico in temačne čase. Samo z idejo mednarodnega reda lahko po njegovem najdemo prepričljive odgovore na izzive.

Tekmovalnost pomembnih svetovnih sil ne polni le strateških papirjev, ampak pušča pečat tudi na svetu, sledi pa so opazne tudi v neskončnih spopadih na Bližnjem vzhodu in v Libiji, je poudaril Steinmeier.

Nemčijo je pozval k večji angažiranosti pri svoji zunanji politiki, predvsem kar se tiče Evrope. "To je naš najmočnejši, naš najosnovnejši nacionalni interes. Za danes in za jutri velja: Evropa je naš nujno potreben okvir za naše uveljavljanje v svetu," je povedal.

Nemčija je prispevala k temu, da je EU vse manj povezana, zato bi morala prevzeti svojo veliko odgovornost in držati skupaj združeno Evropo, je pozval.

Kritiko nemške zunanje politike je danes pred začetkom 56. konference podal tudi nemški diplomat Wolfgang Ischinger. Kot je ocenil, je Nemčija v zunanji politiki prepočasna, premalo odločna in vojaško šibka.

Steinmeier se je danes še izrekel tudi za večje obrambne izdatke in krepitev evropskega stebra v zvezi Nato. Tudi sam zagovarja, da bi morale članice prispevati dva odstotka bruto domačega proizvoda za obrambo. Prepričan je, da je Nato pomemben za Evropo. "Če želimo obdržati skupaj to Evropo tudi na področju varnosti, potem ni dovolj, da se varnostno in vojaško krepi EU, ampak je treba še naprej vlagati tudi v transatlantske povezave," je dodal.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je medtem dejal, da je Nemčija pripravljena pri reševanju konfliktov v svetu tudi vojaško prevzeti več odgovornosti.

Po svetu so se lani sicer izdatki za obrambo dvignili za štiri odstotke, kar je največ v zadnjih desetih letih. K temu skoku v obrambnih izdatkih sta pripomogli predvsem Kitajska in ZDA, je razvidno iz danes objavljene študije Mednarodnega instituta za strateške študije (IISS).



Za bolj učinkovito Evropsko unijo se zavzema slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. Ob robu varnostne konference v Münchnu je namreč ocenil, da Evropska unija počasi postaja osamljena v svetu, saj da se preveč ukvarja sama s sabo. Pri tem je kot primer navedel, da se ne more dogovoriti niti glede širitve na Zahodni Balkan.

"Evropska unija se trenutno ne znajde v tem globaliziranem svetu," je povedal Šarec. Pojasnil je, da je EU obkrožena z velesilami, ki imajo drugačne oblike odločanja, na primer Kitajska, Rusija in ZDA. EU pa ni enotna tvorba, ampak skupnost držav, zaradi česar je odločanje precej dolgotrajno in naporno, je dodal.

Opozoril je še, da medtem ko se EU ukvarja sama s seboj, drugi igralci prevzemajo igro. Tako je po njegovem tudi na Zahodnem Balkanu. Prepričan je, da bi morala EU čim prej začeti s pridruževanjem teh držav, preden bi ta prostor zasedel nekdo drug.

Šarec je danes sodeloval na okrogli mizi, na kateri so naslovili pomen perspektive članstva držav Zahodnega Balkana v EU in geopolitične posledice odlaganja odločitve glede napredka Severne Makedonije in Albanije.

Poleg Šarca se v Münchnu danes iz Slovenije mudi tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Ob robu konference bosta imela tudi več dvostranskih srečanj. Cerar se je med drugim že pogovarjal s češkim kolegom Tomašem Petričkom, Šarec pa s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem.

Varnostna konferenca v Münchnu je vsako leto tudi priložnost za različna srečanja in pogovore. Med drugim so se danes sestali pomembnejši ministri mednarodne koalicije v boju proti Islamski državi in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ameriški obrambni minister Mark Esper je po srečanju z nemško kolegico Annegret Kramp-Karrenbauer pozval k nadaljevanju neomajnega pritisk na IS v Iraku in Siriji.

Glede na navedbe ministra in generalnega sekretarja bodo okrepili sodelovanje mednarodne koalicije in Natove operacije v Iraku, med drugim bi lahko Nato prevzel urjenje varnostnih sil na severu Iraka, ki ga sedaj izvaja koalicija.

Predstavniki Srbije in Kosova pa so danes ob robu konference podpisali pismo o nameri vzpostavitve avtocestnih in železniških povezav. S tem naj bi vzpodbudili predvsem gospodarski razvoj regije. Na slovesnosti v Münchnu sta bila prisotna srbski in kosovski predsednik Aleksandar Vučić in Hashim Thaci ter posebni odposlanec ZDA za Srbijo in Kosovo Richard Grenell.

Konference se letos udeležujejo tudi vidnejši predstavniki tehnoloških podjetij, med drugim bo v soboto nastopil ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg. Glede na že danes objavljene dele govora, pa bo podprl načrte Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj za reformo davčnega sistema, po kateri bi internetni velikani, kot je Facebook, plačevali več davka.