Revija Reporter
Slovenija

Šarec in Brnabićeva vodila skupno sejo slovenske in srbske vlade (FOTO)

STA

17. dec. 2019 17:59 Osveženo: 18:04 / 17. 12. 2019

Deli na:

Slovenski premier Marjan Šarec je s srbsko premierko Ano Brnabić vodil skupno sejo obeh vlad.

Twitter/Vlada RS

Premier Marjan Šarec je danes zagotovil Srbiji nadaljnjo podporo Slovenije na poti v EU. Kot je poudaril v Novem Sadu na novinarski konferenci s srbsko premierko Ano Brnabić po skupni seji obeh vlad, je Slovenija prepričana, da je mesto Srbije v EU ter da ni alternative.

Poudaril je še, da Slovenija podpira širitev unije ob spoštovanju vladavine prava in uresničevanju potrebnih reform. Kot je dejal, je širitveni proces najpomembnejše orodje za zagotavljanje gospodarske stabilnosti regije, njegova upočasnitev ali prekinitev pa bi imela hude posledice. Slovenski premier je še napovedal, da bo Ljubljana Beogradu še naprej nudila podporo v pogajanjih z EU in bo pomagala tudi s svojimi strokovnjaki.

Predsednica srbske vlade se je slovenskemu kolegu zahvalila za politično in tehnično podporo pri evropski perspektivi Srbije. Dejala je še, da sta politično in gospodarsko sodelovanje med državama na najvišji ravni in brez odprtih vprašanj.

Izpostavila je, da so slovenska podjetja med največjimi investitorji v Srbiji, narašča pa tudi število srbskih investicij v Sloveniji. Kot je pojasnila Brnabićeva, v Srbiji posluje več kot 1500 podjetij s slovenskim kapitalom, ki zaposlujejo okoli 25.000 ljudi. Trgovinska menjava narašča - lani je po njenih besedah presegla 1,6 milijarde evrov, letos pa je blagovna menjava do vključno septembra znašala več kot 870 milijonov evrov.

Šarec je ob tem izpostavil željo po še boljšem sodelovanju, še posebej na področju gospodarstva. Za Slovenijo je po njegovih besedah pomembno tudi skupno uresničevanje sporazuma o nasledstvu, ker gre za spoštovanje prava in uresničevanje mednarodnih obveznosti.

Omenil je tudi sodelovanje srbske in slovenske policije pri upravljanju migracij. Brnabićeva pa se je zavzela za skupno evropsko politiko do migrantov, ne le politiko Evropske unije, pri kateri bi vsi varovali skupne meje. "Nenazadnje smo z vseh strani obkroženi s članicami EU," je dejala.

Šarec je še dejal, da bomo vsi neuspešni v boju proti nezakonitim migracijam, če EU ne bo imela enotnega odgovora in če Frontex ne bo učinkovit. Poudaril je, da niso posamezne države tiste, ki morajo narediti domačo nalogo, ampak moramo ukrepati vsi.

Šarec je še povedal, da želi Slovenija s primeri dobrih praks Srbiji pomagati tudi pri največjih izzivih razvoja podeželja.

Ob robu srečanja vlad, že petega, so potekala dvostranska srečanja na ministrski ravni. Državi sta tudi podpisali protokol o sodelovanju pri zagotavljanju notranje varnosti v policiji ter memorandum o tehničnem sodelovanju na področju kmetijstva in razvoja podeželja.

X