GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruseljski evrokrati zaskrbljeni glede diskriminacije muslimanov

Deli na:
Bruseljski evrokrati zaskrbljeni glede diskriminacije muslimanov

Foto: Reuters

Evropska komisija danes gosti konferenco o boju proti diskriminaciji in nestrpnosti proti muslimanom. Agencija EU za temeljne pravice (FRA) je ob tem predstavila novo podatkovno bazo, ki omogoča pregled nad kaznivimi dejanji iz sovraštva, sovražnega govora in diskriminacije v zvezi z muslimani v EU.

Konference v Bruslju se udeležujejo predstavniki nacionalnih organov, mednarodnih organizacij ter predstavniki civilne družbe in verskih skupnosti, so sporočili iz Bruslja.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je opozoril, da zadnje raziskave kažejo, da se v EU nestrpnost do muslimanov povečuje. "Njihove temeljne človekove pravice so pod pritiskom. A v naši viziji Evrope ni prostora za diskriminacijo proti kateri koli manjšini," je dejal Timmermans. "Konec koncev smo v Evropski uniji vsi manjšine," je še dodal.

Komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova je dodala, da so "diskriminacija, dejanja nestrpnosti ali rasizem proti 25 milijonom muslimanom v EU kršitev njihovih temeljnih pravic". Hkrati to krepi "marginalizacijo in samoizključevanje", je dodala in pozvala k boju proti tovrstni nestrpnosti in diskriminaciji, "saj nas to le slabi in dela bolj ranljive".


Agencija FRA je ob tej priložnosti na svojih spletnih straneh predstavila novo podatkovno bazo, v kateri so zbrane pomembnejše informacije v zvezi s kaznivimi dejanji iz sovraštva, sovražnega govora in diskriminacije proti muslimanom v EU.

Gre za podatke o odločitvah sodišč, pa tudi o odločitvah organov in drugih agencij Združenih narodov na to temo, poročilih, ugotovitvah in raziskavah. Vsebuje tudi informacije o organizacijah, ki nudijo pomoč žrtvam.

Podatki so zbrani tudi po državah. Za Slovenijo so sicer izpostavili le en primer, odločitev ljubljanskega višjega sodišča iz 11. decembra 2013, v kateri je sodišče kot pomembno mejo med sovražnim govorom in svobodo govora določilo predvsem presojo, ali je bilo dejanje izvedeno na način, da bi lahko ogrozilo javni red in mir. To je bilo potem pomembno pri kazenskem pregonu spodbujanja sovraštva do muslimanov med begunsko krizo leta 2015, so izpostavili.

Kot pomembne vire boja proti diskriminaciji in spodbujanju sovraštva do muslimanov so sicer izpostavili tudi delo Varuha človekovih pravic RS, zagovornika načela enakosti, pa tudi komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Izpostavili so tudi novinarski organizaciji Društvo novinarjev Slovenije in Združenje novinarjev in publicistov.