eugenija carl Svet24.si

"Golob ne bo užival nobenih ugodnosti."

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

ceferin perez pm Ekipa24.si

Dobila sta se na večerji, darilo Pereza Čeferinu...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ZDA že skoraj tri četrtine novih okužb z različico omikron

Deli na:
V ZDA že skoraj tri četrtine novih okužb z različico omikron

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Omikron je v ZDA že postal prevladujoča različica novega koronavirusa - v preteklem tednu je predstavljal nekaj več kot 73 odstotkov novih primerov, je v ponedeljek sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). V nekaterih delih ZDA, zlasti na severozahodu in na jugu, omikron predstavlja celo že več kot 90 odstotkov okužb.

Podatki temeljijo na tednu, ki se je končal v soboto. V predhodnem tedenskem obdobju je omikron predstavljal le 12,6 odstotka okužb v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodilni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je spričo hitrega širjenja omikrona v nedeljo posvaril pred slabimi obeti za naslednjih nekaj mesecev . "Z omikronom se nam obeta nekaj težkih tednov do mesecev," je dejal.

Prav danes bo glede covida-19 imel nagovor tudi Biden. Kot je napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, sicer predsednik v odziv na porast primerov ne namerava zapirati države. Z Američani naj bi bil "neposreden in jasen" o prednostih cepljenja, predstavil naj bi ukrepe za okrepitev dostopa do cepljenja in testiranja.

Odkar so omikron novembra prvič potrdili v Južni Afriki, se je razširil že v več deset držav in s tem razblinil upanje, da je najhujšega v pandemiji konec. Glede na prve kazalce sicer ne povzroča hujše bolezni kot delta - še vedno prevladujoča različica -, se pa naj bi hitreje širil in v določeni meri zaobšel imunost po cepljenju.

ZDA je že poleti prizadel hud val koronavirusne različice delta. Septembra je nato število okužb padlo, a od sredine oktobra se znova viša, številke so visoke zlasti v zadnjih dneh.

Doslej se je glede na prvotno shemo cepljenja v celoti cepilo okrog 61,5 odstotka prebivalcev. Poživitveni odmerek je prejelo nekaj manj kot 30 odstotkov ljudi.