danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Željko Bebek Odkrito.si

Oče in sin popila "pol gostilne"

tina maze Ekipa24.si

No, tega ne poskušajte sami! Tina Maze ve kako se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU bo v luči širjenja različice omikron naročila dodatnih 180 milijonov odmerkov prilagojenega Pfizerjevega cepiva

Deli na:
EU bo v luči širjenja različice omikron naročila dodatnih 180 milijonov odmerkov prilagojenega Pfizerjevega cepiva

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Države članice EU nameravajo v luči širjenja različice omikron naročiti več kot 180 milijonov dodatnih odmerkov cepiva podjetja Pfizer, prilagojenega na novo koronavirusno različico, je v Bruslju dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Obstaja tveganje, da bi lahko omikron vsaj delno zaobšel cepivo proti covidu-19, je opozorila.

Države članice so se strinjale, da bodo sprožile prvo tranšo več kot 180 milijonov dodatnih odmerkov cepiva, prilagojenega na koronavirusne različice, v okviru tretje pogodbe s farmacevtskim podjetjem Pfizer/BioNTech, je povedala von der Leynova po koncu enodnevnega vrha EU, ki se je zaključil okoli polnoči v Bruslju.

Na novinarski konferenci je med drugim spregovorila o morebitni prilagoditvi cepiva na nove koronavirusne različice. Pogodbe s proizvajalci cepiv predvidevajo, da bodo podjetja, če bodo članice to želele, razvila prilagojeno cepivo v sto dneh, je pojasnila.

Evropska komisija je maja v imenu članic EU podpisala tretjo pogodbo s Pfizerjem za dobavo dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva do leta 2023. Pogodba omogoča nakup 900 milijonov odmerkov sedanjega cepiva in možnost nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov cepiva, prilagojenega različicam virusa.


Tesno sodelujemo z Evropsko agencijo za zdravila (Ema) s ciljem zagotoviti čim bolj poenostavljen postopek ocene cepiva, prilagojenega na nove različice, je povedala von der Leynova.

"Vemo, da nas ta različica resnično ogroža," je opozorila. Omikron se širi z veliko hitrostjo in po njenih besedah obstaja tveganje, da bi lahko vsaj delno zaobšel imunost po cepljenju.

Zdravstveni sistemi v državah članicah so preobremenjeni in to je delno povezano z velikim številom necepljenih bolnikov, zato je odgovor po njenem lahko le povečanje deleža cepljenih, vključno z otroki, starejšimi od pet let, okrepitev cepljenja s poživitvenim odmerkom in upoštevanje zaščitnih ukrepov.

Von der Leynova je izpostavila tudi vprašanje uporabe digitalnega covidnega certifikata. Napovedala je, da bo Evropska komisija predstavila delegirani akt o skupnem pristopu glede poživitvenega odmerka in dolžine veljavnosti potrdila. Poživitveni odmerek se priporoča najkasneje šest mesecev po zaključenem polnem cepljenju, covidno potrdilo pa bo ostalo veljavno še tri mesece po tem obdobju, je pojasnila.