Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Washingtonu brez kompromisa: zvezna vlada pred »zaprtjem«

Deli na:
V Washingtonu brez kompromisa: zvezna vlada pred »zaprtjem«

Foto: Reuters

Demokrati in republikanci tudi v nedeljo v Washingtonu niso dosegli dogovora okoli proračuna, zaradi česar v torek grozi "zaprtje" ameriške zvezne vlade. Na prisilni neplačan dopust bo šlo skoraj milijon zveznih uslužbencev, delovale bodo le tiste ustanove in službe, ki so opredeljene kot nujno potrebne.

Republikanska večina v predstavniškem domu kongresa je sicer pravočasno potrdila zakon o nadaljevanju financiranja dela vlade, vendar z dodatkom o odpravi zdravstvene reforme. Demokratska večina v senatu je ta dodatek enostavno vrgla ven in predlog vrnila v predstavniški dom.

Ta se je sestal v soboto, v nedeljo zgodaj zjutraj pa je potrdil malce omiljen predlog, ki reforme ne ukinja, ampak nekatere njene ključne dele odlaga za eno leto. Za demokrate pa je tudi to nesprejemljivo.

Senat bo začel o zadnjem predlogu razpravljati šele kakšnih deset ur pred iztekom roka in bo najverjetneje spet potrdil financiranje vlade brez posegov v reformo ter tako vroč krompir tik pred iztekom polnočnega roka vrgel nazaj v predstavniški dom.

Kdor bo imel ta vroč krompir nazadnje v rokah, naj bi bil kriv za blokado dela vlade. Politiki obeh strani so se v nedeljo obmetavali s krivdo, kaj novega pa niso povedali. Vsak vztraja na svojih okopih in kaže, da bo do zaprtja vlade prišlo.

Vojska, policija, reševalci, zdravstvene inšpekcije in mejne straže bodo sicer nadaljevali delo, enako velja za druge "nujne" službe.

Težave pa bodo imeli tuji turisti, ki želijo potovati v ZDA, kajti izdaja vizumov bo zastala, ne bo nadzora nad okoljem, zaprte bodo vladne izobraževalne ustanove in vse drugo, kar ni "nujno".

Večji problem pa se obeta ob verjetnem ponovnem izsiljevanju pri dvigu dovoljene meje javnega dolga, kar bo treba storiti 17. oktobra. V nasprotnem primeru bodo ZDA plačilno nesposobna država.

To ne bo imelo posledic le za ZDA, ampak za ves svet, ki se še vedno počasi prebija iz zadnje velike finančne in gospodarske krize.

Spor v ZDA je enostaven. Republikanska manjšina v predstavniškem domu, ki sodi v tako imenovano gibanje čajanke - to je nastalo zaradi izvolitve prvega temnopoltega predsednika ZDA - se je odločila, da bo znova poskusila uničiti zdravstveno reformo.

Številne potrditve predlogov zakonov proti reformi niso uspele, ker jih demokratska večina v senatu niti ni dala na dnevni red, reformo pa je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

V torek začne veljati eden od ključnih delov reforme, to so tako imenovane borze zdravstvenega zavarovanja, kjer bodo lahko ljudje brez zavarovanja našli tisto, ki jim ustreza.

V torek zjutraj poteče veljavnost zadnjega zakona o začasnem proračunskem financiranju dela zvezne vlade in pripadniki gibanja čajanke so sklenili, da Obamo in demokrate postavijo pred zid in zahtevajo konec reforme ali pa ne bo denarja za delovanje vlade.

Za demokrate so republikanske zahteve povsem nesprejemljive, ker gre za največji dosežek Obamovega prvega mandata, ki postavlja temelje za spremembo ameriške družbe v nekaj manj neusmiljenega do tistih, ki jim ni uspelo uresničiti ameriških sanj, torej obogateti.

Obama in demokrati so se o reformi pripravljeni pogajati, vendar v smeri izboljšav, nikakor pa ne pristajajo na njeno odpravo.

Bolj preudarni republikanci, ki jih je strah ponovitve leta 1996, ko jih je javnost krivila za podobno zaprtje dela vlade, so v pasti manjšine. Na strankarskih volitvah za politične kandidate glasujejo večinoma bolj zagrizeni volivci, ki ne pristajajo na kompromis.