Revija Reporter
Svet

Turčija grozi Siriji

STA

26. jun. 2012 11:34 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je Siriji danes očital, da je s petkovo sestrelitvijo turškega letala zagrešila "gnusen napad" in "sovražno dejanje". Kot je zagrozil, bo Turčija v prihodnje reagirala vsakič, ko bo sirska vojska kršila njene meje.

Erdogan je o petkovem incidentu spregovoril na srečanju s poslanci svoje stranke AKP, ki ga je v živo prenašala televizija. Turške oborožene sile so po njegovih besedah zaradi sirske sestrelitve njihovega letala F-4, ki je zgolj pomotoma in za kratek čas vstopilo v sirski zračni prostor, spremenile dosedanja pravila delovanja.

Odslej bodo vsak sirski vojaški element, ki se bo približal meji s Turčijo, smatrale kot grožnjo in vojno tarčo. V skladu s tem bodo odgovorile na prav vsako kršitev državne meje. Obenem je Erdogan spomnil, da so sirski helikopterji samo v zadnjem času petkrat kršili turški zračni prostor, a se turška vojska na to ni odzvala.

Erdogan je sicer poudaril, da Turčija zaradi incidenta ne bo začenjala vojne. A kot je posvaril, njihov racionalen odgovor ni znak slabosti. "Jeza Turčije je velika, toliko kot je vredno njeno prijateljstvo," je opozoril.

V Ankari Siriji glede petkove sestrelitve očitajo, da je šlo za pretirano reakcijo in izzivanje. Zelo hitra letala, kot je F-4, namreč pogosto in nehote preletavajo državne meje in tako je bilo tudi tokrat. Poleg tega naj bi Sirci letalo, ki je bilo neoboroženo, sestrelili brez opozorila in po tem, ko je že bilo v mednarodnem zračnem prostoru.

V Damasku po drugi strani zatrjujejo, da je bilo letalo sestreljeno na ozemlju Sirije. Pravijo tudi, da se je njihova protiletalska obramba pač sprožila ob kršitvi zračnega prostora in da je šlo za dejanje samoobrambe. Kot še trdijo, sprva niso vedeli, da gre za turško letalo, ampak je bila to za njih "neznana leteča tarča". V Ankari slednjemu ne verjamejo.

V Bruslju je danes na zahtevo Turčije potekalo nujno zasedanje na to temo.