Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Zahodni Afriki lani kar 44 otroških samomorilskih napadalcev

Deli na:
V Zahodni Afriki lani kar 44 otroških samomorilskih napadalcev

Foto: Arhiv Reporterja

Število otrok, udeleženih v samomorilske napade v Nigeriji, Kamerunu in Čadu, se je s štirih v letu 2014 povzpelo na 44 v lanskem letu, v včeraj objavljenem poročilu opozarja Unicef. Kar tri četrtine otroških napadalcev so bile deklice, dodaja Unicef, ki domneva, da za takšnimi napadi stoji predvsem islamistična milica Boko Haram.

"Jasno mora biti, da so otroci žrtve, ne storilci," je izpostavil direktor Sklada ZN za pomoč otrokom za zahodno in osrednjo Afriko Manuel Fontaine. "Zavajanje otrok in to, da se jih sili v izvajanje smrtonosnih dejanj, je eden izmed najbolj grozljivih vidikov nasilja v Nigeriji in sosednjih državah," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Otroci so lani v našteti trojici državi sodelovali v skupaj 40 napadih. Enaindvajset jih je bilo udeleženih v napadih v Nigeriji, 21 v Kamerunu, dva pa v Čadu. Sicer pa so po podatkih Unicefa lani v teh treh državah in v Nigru - vse so tarča sunitskih fundamentalistov Boko Harama - ljudje različnih starosti izvedli skupaj 151 samomorilskih napadov.

Skupina strokovnjakov ZN za človekove pravice je ob tem včeraj izrekla tudi ostre kritike na račun Nigerije, ki si po njihovem mnenju ne prizadeva dovolj za rešitev več kot 200 deklet, ki jih je Boko Haram iz njihove šole ugrabil sredi aprila 2014.

Starši ugrabljenih po navedbah strokovnjakov ZN v zadnjih dveh letih kljub zagotovilom nigerijske vlade niso bili priča nikakršnemu konkretnemu napredku pri iskanju oz. osvoboditvi svojih hčera. Po ugotovitvah strokovnjakov ZN nigerijske oblasti prav tako ne pomagajo tistim, ki so Boko Haramu pobegnile.

Boko Haram se na severovzhodu Nigerije in v sosednjih državah bori za vzpostavitev t. i. božje države. v napadih te teroristične milice je bilo v zadnjih letih ubitih najmanj 14.000 ljudi.