Revija Reporter
Slovenija

Društvo Moris protestira zaradi malikovanja Tita na TV Slovenija

Jože Biščak

29. maj. 2017 12:29 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Društvo Moris ostro protestira zaradi poveličevanja Tita novinarke Polone Balantič na TV Slovenija.

»Če so nekateri na TVS še s popkovino povezani z nekdanjo Jugoslavijo in z njenim nedemokratičnim režimom, ki ga je poosebljal Josip Broz, je to sicer njihova pravica, ki pa se začne in konča zunaj javnih nastopov prek javne televizije. Žal pa je tako vsiljevanje v maniri pranja možganov na način delovanja javne televizije (ponovitev ideološkega koncerta iz Stožic, dokumentarec o Titovih mestih, nošenje pionirskih obeležij v oddaji Slovenski pozdrav),« so v pismu Miranu Zupaniču (predsednik programskega sveta RTV Slovenija), Igorju Kadunci (direktor RTV Slovenija), Ljerki Bizilj (direktorica Tv Slovenija) in Ilinki Todorovski (varuhinja pravic gledalcev) zapisali v Društvu Moris iz Kočevske Reke.

Društvo se je odzvalo na oddajo Osmi dan pretekli teden. Voditeljica in novinarka Polona Balantič je med odjavno špico dejala: »In ker je bil današnji dan nekoč Dan mladosti, se še enkrat spomnimo Tita, predvsem zaradi njegove samozavesti, zaradi katere je Jugoslavija bila, seveda ne zgolj zato, viden akter mednarodne politike. Vsi mi bi potrebovali pogumno držo, kakršno je Tito demonstriral že med vojno, ko je denimo Churchillu, ki mu niso bile povšeči njegove samostojne poteze, skorajda zabrusil: ´Tudi Churchill mene vpraša, kdaj naj potuje in kam?´«

V društvu menijo, da je Balantičeva kršila načela novinarske etike in poklicna merila, saj je enostransko in brez kritične distance vrednotila zgodovino, še posebej Tita, zaradi česar je mnogo gledalcev osebno prizadela. »Svojci pobitih, politični zaporniki, mnogi oropani mladosti in dostojanstva so (…) doživeli popoln šok,« še menijo v društvu, kjer so presenečeni nad malikovanjem komunističnega režima in človeka, ki je odgovoren za poboje, trpljenje in ustrahovanje dela slovenskega naroda. »Je to nova politika Tv Slovenije?« se sprašujejo.