zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Vatikanu se začenja sinoda o prihodnjih usmeritvah Cerkve glede družine

Deli na:
V Vatikanu se začenja sinoda o prihodnjih usmeritvah Cerkve glede družine

Foto: Reuters

V Vatikanu se danes začenja redna škofovska sinoda o družini, ki naj bi začrtala prihodnjo usmeritev katoliške cerkve glede zakonske zveze, splava in podobnih vprašanj. Gre za vprašanja, glede katerih sta si liberalni in konservativni tabor v Cerkvi vse bolj vsaksebi, zato številni svarijo pred razkolom.

Na tokratni sinodi, ki bo potekala do 25. oktobra, se bo v Vatikanu zbralo okoli 280 njenih članov, večinoma škofov, poleg njih pa še skupno 120 svetovalcev, strokovnjakov, opazovalcev in gostov iz verske skupnosti. Iz Slovenije bo na srečanju sodeloval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Sinoda bo nadaljevanje lanske izredne sinode o družini, na kateri so se začele polemike glede nekaterih temeljnih načel v Cerkvi.

Sedanje katoliške dogme po mnenju številnih vernikov ne ustrezajo več duhu časa, zato se Cerkev s papežem Frančiškom na čelu skuša približati sodobnim življenjskim slogom, med drugim v odnosu do ločenih in znova poročenih, žensk, ki so naredile splav, otrok samohranilk in istospolno usmerjenih.

Papež je javnost septembra pretresel z reformami, ki bodo poenostavile ter pospešile postopek razveljavitve zakonske zveze za katoličane. Razburil je tudi s pozivom duhovnikom, naj odpustijo katoličankam, ki so splavile.

Tradicionalisti v Cerkvi se s predlaganimi spremembami ne strinjajo in jim tako prikrito kot tudi glasno nasprotujejo.

V Vatikanu bodo težko našli konsenz glede omenjenih perečih vprašanj. Številni zato svarijo, da bi lahko v Cerkvi prišlo do razkola, kakršen je bil s protestanti.