nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Ukrajino prispelo 300 ameriških vojaških inštruktorjev

Deli na:
V Ukrajino prispelo 300 ameriških vojaških inštruktorjev

Foto: Reuters

V Ukrajino je prispelo okoli 300 ameriških vojaških inštruktorjev, da bi urili ukrajinsko nacionalno gardo, ki se na vzhodu bori proti proruskim upornikom, je danes sporočila ameriška vojska. V Kremlju so se že odzvali kritično, da bo to dodatno destabiliziralo Ukrajino.

Gre za pripadnike 173. padalske brigade. V torek in sredo so prispeli v kraj Jaroviv na zahodu Ukrajine, kjer bodo predvidoma naslednjih šest mesecev urili tri bataljone ukrajinske nacionalne garde, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev je nacionalno gardo ustanovil lani, da bi združil tako prostovoljce kot borce drugih milic pod vladnim nadzorom. "Izvajali bomo poučevanje o funkcijah bojevanja in tudi kako vzdrževati in povečevati profesionalnost ter učinkovitost vojakov," je za AFP še pojasnil ameriški major Jose Mendez, operativni poveljnik omenjene ameriške brigade, ki je nameščena v Italiji.

V Kremlju so se na prihod ameriških vojakov že odzvali kritično, poroča ruska tiskovna agencija Tass. "Prisotnost tovrstnih specialistov iz tretjih držav seveda nikakor ne prispeva k reševanju konflikta in k ustvarjanju ugodnega ozračja, nasprotno, destabilizira situacijo," je ocenil Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Rusija obtožuje ZDA, da so glavne odgovorne za izbruh ukrajinske krize, ker so podpirale proteste in odstavitev ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča pred dobrim letom dni. Po drugi strani Zahod z ZDA na čelu obtožuje Rusijo, da pomaga separatistom na vzhodu Ukrajine tako z orožjem kot vojaki. V Moskvi to sicer odločno zanikajo.

Čeprav sta sprti strani sredi februarja v Minsku sklenili nov dogovor o premirju, orožje ne potihne. Spopadi se nadaljujejo praktično vsak dan, čeprav res niso tako siloviti, kot so bili pred sklenitvijo tega že drugega dogovora v Minsku.

Po podatkih Združenih narodov je v konfliktu, ki se je na območju Donecka in Luganska zaostril pred letom dni, padlo že preko 6000 žrtev.