Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Turčiji tri dni žalovanja, v Istanbulu Erdogana označili kot "lopova in morilca"

Deli na:
V Turčiji tri dni žalovanja, v Istanbulu Erdogana označili kot "lopova in morilca"

Foto: Reuters

Turški premier Ahmet Davutoglu je po včerajšnjem krvavem napadu v Ankari razglasil tridnevno žalovanje v državi. Potrdil je tudi, da imajo dokaze, da sta napad izvedla samomorilska napadalca, o čemer so sicer mediji ugibali že več ur. V Istanbulu so se medtem zbrali protestniki, ki odgovornost za napad pripisujejo oblastem.

"Ta napad ni bil usmerjen proti eni sami skupini (...) ampak proti našim ljudem kot celoti," je pred novinarji v Ankari po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Davutoglu in dejal, da so bile direkten cilj napadalcev "demokracije ter demokratične pravice in svoboščine". "Danes je dan za solidarnost z ramo ob rami," je še pozval.

Zatrdil je, da bodo oblasti naredile vse, da ujamejo in kaznujejo "sovražnike človečnosti", odgovorne za ta "zahrbten pokol". "Terorist je terorist. Kdorkoli je izvedel teroristično dejanje je zagrešil zločin proti človečnosti (...) Spopadamo se z enim najbolj bolečih terorističnih dejanj v zgodovini naše republike," je izpostavil.

Pred tem je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napad, ki je državo pretresel le nekaj tednov pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, označil kot teroristično in ostudno dejanje.

Tarča napada so bili udeleženci protivladnega shoda za mir, ki ga je sklicala prokurdska leva opozicija na čelu s stranko HDP. HDP je kasneje v izjavi sporočila, da sebe oz. svoje člane smatra za glavno tarčo. Obenem je odgovornost za napad pripisala vladi ter odpovedala vse predvolilne shode.

Odgovornosti za napad sicer ni prevzel nihče. A Turčija je od julija, ko so oblasti sprožile "usklajeno vojno proti teroristom", katere tarča so tako pripadniki Islamske države v Siriji kot pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) doma in na severu Iraka, v stanju visoke pripravljenosti in jo pretresa nasilje.

Po napadu, ko so prizorišče v Ankari preplavili policisti in reševalci, so nekateri privrženci opozicije, ogorčeni nad napadom na svoje somišljenike, policiste napadli z vzkliki "morilci". Ti so nato streljali v zrak in jezno množico razgnali.

Kasneje se je v Istanbulu zbralo kakih 2000 protestnikov, ki so obsodili včerajšnji pokol, odgovornost zanj pa pripisali Erdoganu, ki so ga označili kot "lopova in morilca". PKK so pozivali, naj se odzove in maščuje ubite.