Revija Reporter
Svet

HRW Asadov režim obtožuje sistematične uporabe živčnih strupov

STA

2. maj. 2017 12:40 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Sirske vladne sile so uporabile živčni plin v napadu na uporniški kraj Kan Šejkun in še v treh nedavnih napadih, pravi HRW.

Novico o napadih je v ponedeljek sporočila organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) ter opisala "jasen vzorec" uporabe kemičnega orožja, ki meji na zločin proti človečnosti.

Sile sirskega predsednika Bašarja al Asada so povečale število napadov s klorom, rakete s klorom naj bi uporabljali celo v spopadih v bližini Damaska, poročilo ameriške organizacije HRW povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Vladna uporaba živčnih strupov se je smrtonosno povečala - in je del jasnega vzorca," je dejal izvršni direktor HRW Kenneth Roth.

Po njegovem je sirska vlada v zadnje pol leta z živčnimi strupi obstreljevala Damask, Hamo, Idlib in Alep. "To je razširjena in sistematična uporaba kemičnega orožja," je dodal.

HRW je v poročilu povzel pričevanja 60 ljudi ter zbral slikovni in video material domnevnih kemičnih napadov na Kan Šejkun 4. aprila in treh drugih domnevnih napadov z živčnim strupom marca in decembra lani.

V napadu na Kan Šejkun je življenje izgubilo najmanj 92 ljudi, med njimi 30 otrok, več sto je bilo ranjenih.

Domačini so dejali, da je sprva eksplodirala raketa s sarinom v bližini osrednje pekarne v Kan Šejkunu, nato pa so sledile še tri ali štiri eksplozije. Na več fotografijah s prizorišča prve eksplozije je bilo moč videti zeleno obarvane ostanke kovine. Po informacijah HRW, naj bi šlo za ostanke sovjetske bombe KhAB-250.

Mesto Hama, severno od Homsa, naj bi bilo prizorišče kemičnega napada sprva 11. in 12. decembra lani, ko so sirska letala napadla območje pod nadzorom skrajnežev Islamske države (IS). Pri tem pa naj bi odvrgla živčni strup, ki je terjal 64 življenj. Konec marca pa tretji domnevni kemični napad v Hami ni terjal žrtev, vendar je bilo ranjenih več deset ljudi.

Vsi štirje domnevni kemični napadi so se zgodili na območju uporniških sil. Nekateri napadi naj bi bili uperjeni proti civilistom, kar se že lahko označi kot zločin proti človečnosti, še piše v poročilu HRW.

Al Asad je v nedavnem intervjuju za AFP odločno zanikal obtožbe, da so njegove sile v napadu uporabile kemično orožje, in jih označil za "100-odstotno izmišljotino". Večkrat je ponovil, da je sirska vojska leta 2013 v skladu z dogovorom, doseženem ob posredovanju Rusije, izročila vse zaloge kemičnega orožja.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odgovor na incident ukazal raketni napad na sirsko vojaško letališče, s katerega naj bi sirski režim izvedel napad na Kan Šejkun.