pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V središču Sydneyja drama s talci

Deli na:
V središču Sydneyja drama s talci

Foto: Reuters

V neki kavarni v središču Sydneyja je oborožen moški danes zajel neznano število talcev, na okno pa izobesil zastavo z napisom v arabščini, poročajo tuje tiskovne agencije. Na prizorišču je več deset policistov, ki so obkolili lokal. Del mesta, kjer je kavarna, so zaprli za javnost.

Drama se je začela zjutraj po krajevnem času (nekaj po polnoči po srednjeevropskem), ko so bili številni prebivalci mesta na poti v službo. Po navedbah prič je v kavarno vstopil moški, ki je nosil pištolo in torbo.

V kavarni naj bi bilo po poročanju medijev najmanj deset zaposlenih in 30 strank. Policija podatkov o številu talcev nima, a ocenjuje, da jih je manj kot 30, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Trije talci morajo stati ob oknu in držati zastavo z arabskim napisom, ki po poročanju britanskega časnika Telegraph pomeni: "Ni nobenega drugega boga, kot je Alah, Mohamed pa je božji poslanec."

Po približno šestih urah so zgradbo zapustili trije moški, kasneje pa še dve ženski. Šlo naj bi za talce, ki so pobegnili ali so bili izpuščeni. Talci so povedali, da jim je ugrabitelj dejal, da je podtaknil štiri bombe - dve v kavarni in dve na drugih lokacijah v mestu.

Ugrabitelj je po poročanju ameriške televizijske mreže CNN zahteval zastavo skrajne sunitske skupine Islamska država in telefonski pogovor s premierjem Tonyjem Abbottom.

Na kraju je več deset oboroženih policistov, ki so blokirali dostop do okolice kavarne. Evakuirali so tudi bližnje stavbe, med njimi ameriško veleposlaništvo. Evakuirali so tudi slovito opero in enega od parkov, potem ko so tam našli sumljive pakete. Zračni prostor nad središčem mesta so zaprli za promet. Policija incidenta za zdaj ne obravnava kot teroristično dejanje, a te možnosti ne izključuje.

Eden od talcev je najmanj dvakrat poklical na radijsko postajo 2GB in v imenu napadalca zahteval prenos v živo. Radijska postaja je prošnjo zavrnila, na družbenem omrežju Twitter pa objavila, da pogajanj med mediji in osumljencem ne bo.

Po več urah je policija vzpostavila stik z osumljencem. Kot je pojasnila predstavnica policije Catherine Burn, je policija zdaj v stiku z njim, a motiv za napad ni znan.

Avstralski premier Abbott, ki je že večkrat opozoril, da nameravajo skrajneži napasti cilje v Avstraliji, je dejal, da obstajajo indici, da je napad v kavarni Lindt politično motiviran. "Avstralska družba je mirna, odprta in velikodušna. Nič ne sme spremeniti tega," je poudaril in Avstralce pozval, naj danes nadaljujejo dan, kot da se nič ni zgodilo.

Incident se je zgodil, potem ko je policija danes sporočila, da je v zahodnem delu Sydneyja aretirala terorističnega osumljenca.

Avstralska vojska sicer sodeluje v napadih na cilje Islamske države v Iraku.