Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pobiralci smetane lokalov ob Ljubljanici

Deli na:
Pobiralci smetane lokalov ob Ljubljanici

Foto: Bobo

Potem, ko smo raziskali, kdo so lastniki podjetij, ki vodijo restavracije, kavarne, slaščičarne in bare prav v centru Ljubljane, smo se lotili še preiskave, kdo so lastniki nepremičnin, v katerih so ti lokali.

Zanimiva je zgodba okoli znane kavarne Maček na Cankarjevem nabrežju, nad katero oddajajo tudi sobe in apartma. Gostinsko dejavnost izvaja firma Abovo v lasti Vincencija Rangusa in Rudija Zaharja, vendar nista lastnika nepremičnine. Po podatkih iz zemljiške knjige je to dr. Aleš Blinc, predstojnik oddelka za žilne bolezni na UKC Ljubljana. Kot pravijo naši viri, je dr. Blinc sin svetovno znanega fizika dr. Roberta Blinca, dolgoletnega profesorja na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, bil je tudi njen dekan.

Pred petimi leti umrli Robert Blinc izhaja iz premožne judovske rodbine Blinc - Kollmann, slednji so bili uspešni tovarnarji in trgovci, ustanovitelji Mestne hranilnice Ljubljana … V lasti so imeli več pomembnih nepremičnin po Sloveniji, med drugim Vilo Podrožnik (nekdaj Kollmannov grad), kjer je danes državni protokolarni objekt, sosednjo razkošno vilo, v njej je zdaj rezidenca ameriškega veleposlanika (po denacionalizaciji so jo prodali Američanom), vilo Triglav na Bledu.

 Po besedah naših virov so v denacionalizacijskem postopku dobili vrnjeno tudi nepremičnino, kjer je zdaj kavarna Maček. Po drugi svetovni vojni so jim večino premoženja nacionalizirali, po demokratizaciji so bili eni od večjih denacionalizacijskih upravičencev, pri čemer pa je dr. Robert Blinc leta 2007 za Finance razložil, da od nacionaliziranih podjetij ni ostalo nič, ker so propadla, vrnjene so dobili predvsem nepremičnine (ali odškodnino zanje), toda po njegovi oceni je bilo to le okoli deset do dvajset odstotkov vrednosti zaplenjenega premoženja. 

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA

Foto: Bobo