ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Svet

V srbskem Oplencu pogreb zadnjega jugoslovanskega kralja

Deli na:
V srbskem Oplencu pogreb zadnjega jugoslovanskega kralja

Foto: Reuters

V Oplenac so včeraj prepeljali posmrtne ostanke zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića, njegove matere Marije, žene Aleksandre ter brata princa Andreja. Danes bodo posmrtne ostanke z najvišjimi državniškimi častmi pokopali v grobnici družine Karađorđević v cerkvi svetega Jurija.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so se posmrtnim ostankom kralja Petra II. v Oplencu, ki leži kakih 80 kilometrov od Beograda, poklonili številni ljudje.

V Oplencu so že pokopani kralja Peter I. in Aleksander I. ter kneza Pavle in Aleksander kot tudi vodja prve srbske vstaje Karađorđe Petrović.

Peter II. je umrl pred 43 leti v ZDA, njegove posmrtne ostanke pa so v Beograd prepeljali že januarja letos. V Srbijo so nato prepeljali še posmrtne ostanke njegove matere, kraljice Marije, ki je umrla leta 1961, in njegove žene, grške princese Aleksandre, ki je umrla leta 1993.

V Srbijo so brez velikega pompa, kakršen je spremljal druge člane družine, kljub nasprotovanju njegove vdove prepeljali tudi posmrtne ostanke v ZDA umrlega princa Andreja Karađorđevića.

Jugoslovanska kraljeva družina je ob začetku druge svetovne vojne zbežala iz domovine in se naselila v Londonu.

Peter je bil jugoslovanski kralj od leta 1941 do leta 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko, kraljevi družini pa so prepovedali vrnitev v domovino. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA.

Na pogrebu pričakujejo kakih 2500 gostov, med katerimi bo tudi jordanski kralj Abdulah II., poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Britansko kraljevo družino bo zastopal princ Edvard, navzoči pa bodo tudi predstavniki španske, grške in japonske kraljeve družine.

Loading...