nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemski strokovnjaki odkrili nove ostanke strmoglavljenja MH17

Deli na:
Nizozemski strokovnjaki odkrili nove ostanke strmoglavljenja MH17

Foto: Reuters

Nizozemski preiskovalci so na vzhodu Ukrajine, kjer je julija 2013 strmoglavilo malezijsko letalo, našli nove posmrtne ostanke in osebne predmete žrtev. Našli so jih na območjih, ki so jim bila doslej nedostopna, saj so bila zaradi nasilja prenevarna.

Kot je za novinarje pojasnil vodja nizozemske ekipe Pieter-Jan Aalbersberg, se preiskovalci osredotočajo na tri kraje, kjer so se spopadi med ukrajinskimi vladnimi silami in proruskimi separatisti v zadnjem času toliko umirili, da dostop do njih ni več prenevaren. Našli so posmrtne ostanke, poleg tega pa so jim lokalni prebivalci izročili osebne predmete žrtev, med drugim nakit, je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Z delom na novih območjih naj bi nadaljevali vsaj še nekaj tednov, če bodo seveda varnostne razmere ostale stabilne. Nevarnost preiskovalcem sicer med drugim, poleg samih spopadov, predstavljajo mine, je pojasnil.

Zahod je odgovornost za tragičen konec leta MH17 julija 2013 pripisal proruskim separatistom, ki naj bi letalo sestrelili z rusko raketo, kar pa ti zanikajo in krivdo pripisujejo nasprotni strani. Letalo je bilo sicer na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu letala, večinoma Nizozemcev. Dveh žrtev doslej še niso uspeli identificirati.