zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pogreb kralja Petra v Srbiji bo konec maja

Deli na:
Pogreb kralja Petra v Srbiji bo konec maja

Foto: Arhiv Reporterja

Posmrtne ostanke zadnjega jugoslovanskega kralja, Petra II. Karađorđevića, bodo pokopali 26. maja v cerkvi sv. Jurija v Oplencu, kjer je mavzolej srbske kraljeve družine Karađorđevićev, so sporočili iz urada princa Aleksandra Karađorđevića. Istočasno bo potekal tudi pokop posmrtnih ostankov še dveh članic kraljeve družine.

Iz urada princa Aleksandra so še sporočili, da bodo v Srbijo kmalu prispeli posmrtni ostanki kraljic Aleksandre in Marije, ki bodo do pogreba ležali v cerkvi sv. Andreja Prvozvanega v dvorskem kompleksu na Dedinju, kjer že leži kralj Peter.

Kralj Peter je umrl v ZDA, tam je bil tudi pokopan, pred dvema tednoma pa so njegove posmrtne ostanke prepeljali v Srbijo. S tem se je posthumno končalo sedem desetletij dolgo izgnanstvo zadnjega srbskega monarha.

Princ Aleksandar je pred tem izjavil, da je vrnitev posmrtnih ostankov njegovega očeta v Srbijo zelo ganljiv dogodek velikega zgodovinskega pomena in da je njegova družina zelo ponosna, ker se kralj končno vrača domov.

Peter je bil jugoslovanski kralj od leta 1941 do leta 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA.