moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

kanarski otoki, puščavski pesek Svet24.si

FOTO in VIDEO: Puščavski pesek prekril Kanarske ...

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

Sandra Klemm – Sendi 2 Njena.si

Se spomnite Sendi? Ste jo opazili na odru EME?

goran-jurenec Njena.si

Sanjski Goran zaslužek iz šova podaril v ...

Svet

V Srbiji izplačujejo odškodnine taboriščnikom z Golega otoka

Deli na:
V Srbiji izplačujejo odškodnine taboriščnikom z Golega otoka

Foto: Arhiv Reporterja

V Srbiji bodo izplačali prve odškodnine za zapornike na Golem otoku, kamor so jugoslovanske oblasti po drugi svetovni vojni zapirale predvsem politične nasprotnike. Srbsko ministrstvo za pravosodje je v četrtek sklenilo, da bodo 15 ljudem, ki so bili žrtve jugoslovanskega režima, izplačali odškodnine v skupni vrednosti 13,7 milijona dinarjev.

Skupno bodo tako tokrat izplačali preračunano slabih 120.000 evrov.

Najnižja odškodnina po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug znaša 266.000 dinarjev (2300 evrov) in jo bo dobila ženska, ki je leta 1950 leto dni preživela na Golem otoku, najvišja odškodnina pa bo dva milijona dinarjev (17.500 evrov) in jo bo dobil politični zapornik, ki je bil na Golem otoku zaprt od leta 1949 do leta 1956, to je 2920 dni.

Komisija se je pri izračunu odškodnine opirala na rešitve, ki veljajo za celotno regijo, in sicer sedem evrov odškodnine za vsak dan, preživet v zaporu na Golem otoku, so pojasnili.

Pravico do odškodnine bodo v Srbiji imele vse osebe, ki so jih že rehabilitirali zaradi neupravičenih obsodb na političnih procesih po drugi svetovni vojni.

V Srbiji so po sprejetju zakona o rehabilitaciji v skoraj petih letih doslej rehabilitirali 1870 ljudi, posebna komisija pravosodnega ministrstva, ki je začela z delom februarja letos, pa je doslej prejela 190 odškodninskih zahtevkov.

loading...
Loading...