stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Srbiji danes predčasne parlamentarne volitve

Deli na:
V Srbiji danes predčasne parlamentarne volitve

Foto: Reuters

V Srbiji bodo danes predčasne parlamentarne volitve. Njihov izid ni tako gotov, kot se kaže na prvi pogled. Pričakovati je sicer prepričljivo zmago Srbske napredne stranke (SNS) podpredsednika vlade Aleksandra Vučića, odprto pa ostaja, s kom bo vodja SNS oblikoval vlado.

Politični analitiki napovedujejo, da bo do konca trajal boj za drugo mesto, za nekatere stranke pa tudi za dosego petodstotnega volilnega praga.

44-letni Vučić je v zadnjih dveh letih pridobil na oblasti in priljubljenosti. Njegov prevzem položaja predsednika vlade je bil tako samo še vprašanje časa. Od poletja 2012 svojo SNS vodi v vladni koaliciji pod vodstvom premiera Ivice Dačića veliko manjše Socialistične stranke Srbije (SPS).

Zadnje javnomnenjske ankete napovedujejo okoli 55-odstotno volilno udeležbo nekaj manj kot 6,8 milijona volivcev. Vučić lahko pričakuje, da bo volilna koalicija pod vodstvom njegove SNS "Prihodnost, v katero verjamemo", v kateri so tudi Srbsko gibanje prenove (SPO), Socialdemokratska stranka Srbije (SDPS), Nova Srbija (NS) in Gibanja socialistov, dobila več kot 40 odstotkov glasov.


Najbližje SNS, bi lahko prišla sedanja koalicijska partnerka v vladi, Dačićevi socialisti, vendar njegovi koaliciji napovedujejo kar trikrat manj glasov (okoli 13,9 odstotka).

Demokratski stranki (DS) Dragana Đilasa se po zadnjih raziskavah obeta okoli 9,1 odstotka glasov, narašča pa podpora koaliciji okoli bivšega srbskega predsednika Borisa Tadića, ki je pred volitvami izstopil iz DS in ustanovil Novo demokratsko stranko - s 6,1 na več kot osem odstotkov glasov.

Za 250 poslanskih mest se bo potegovalo 19 list s skupno 3020 kandidati.

V Beogradu bodo danes tudi lokalne volitve, na katerih bo 1,5 milijona volivcev izbiralo 110-člansko mestno skupščino in župana.