Revija Reporter
Svet

V Španiji preimenujejo ulice, poimenovane po diktatorju, pri nas pa ...

Reporter, STA

27. apr. 2018 13:18 Osveženo: 13:23 / 27. 4. 2018

Deli na:

Francisco Franco leta 1975.

Wikimedia

V španski prestolnici Madrid so v četrtek preimenovali ulici, ki sta nosili ime po dveh generalih iz časa diktature Francisca Franca (1939-1975). S tem so v skladu z zakonom iz leta 2007, ki ga je sprejela takratna socialdemokratska vlada, začeli postopek preimenovanja najmanj 49 madridskih ulic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon predvideva postopno zamenjavo simbolov, ki so povezani s Francovo diktaturo. V četrtek so delavci tako sneli tabli, ki sta označevali ulico generala Milana Astraya, ki je ustanovil špansko legijo in bil tesen Francov prijatelj, in ulico generala Garcie de la Herranza. Ta je umrl na strani Francovih nacionalistov v prvih dneh španske državljanske vojne.

Eno ulico je oblast preimenovala v čast priznani učiteljici Justi Freire, drugo pa v Cesto sodelovanja.

Implementaciji zakona so se madridske oblasti pod vodstvom konzervativnih strank dolgo upirale, saj si v državi ljudje še vedno niso enotni glede državljanske vojne in Francove diktature, ki sicer veljata za temačni obdobji sodobne španske zgodovine.

Maja lani je pritožbo zoper odločitev mestnih oblasti, da spremenijo imena ulic, med drugim vložila Nacionalna fundacija Francisca Franca, ki se zavzema za ohranjanje spomina na nekdanjega diktatorja.

Mestne oblasti so bile zaradi pritožbe prisiljene postopke preimenovanja ustaviti. Mestno sodišče je kasneje v pritožbenem postopku odločilo v prid mesta in dovolilo nadaljevanje preimenovanja.