aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Slovenija

SLS: Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo Slovenije

Deli na:
SLS: Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo Slovenije

Foto: Primož Lavre

Poimenovanje ulice ob Islamskem kulturnem centru Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo, ki je in bo ostala trdno ukoreninjena v slovenski kulturi, opozarjajo v SLS.

Objavljamo izjavo SLS:

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek za sporočilo povezovalnosti pri poimenovanjih ulic

Predlog, da bi se nova ulica ob Islamskem kulturnem centru imenovala Džamijska ulica, ki ga bo Mestni svet Mestne občine Ljubljana obravnaval konec junija, se na prvi pogled lahko zdi primerno kontekstu, vendar zapostavlja krščansko tradicijo, ki je in bo ostala trdno ukoreninjena v slovenski kulturi. V SLS se zavedamo sprememb, ki jih prinaša globalizacija, z njo pa se spreminja tudi kulturna krajina mnogih držav. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek predlaga poimenovanje, ki bolj vsestransko zajame svojevrsten dosežek, ki ga predstavlja izgradnja Islamskega kulturnega centra v središču Ljubljane, obenem pa  deluje povezovalno: Ulica verskega sožitja.
 
Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Ocenjujem, da podani predlog poimenovanja ulice ni najprimernejši. V tem krhkem času moramo biti še toliko bolj pozorni na malenkosti, ki ostanejo zapisane v zgodovini nekega mesta, neke države, zato smo v SLS prepričani, da bi moralo tudi ime ulice biti bolj povezovalno, bolj vključujoče. Tako ime je Ulica verskega sožitja, saj izpostavlja pomen vključevanja in sobivanja v harmoniji. Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati. V času povečanega varnostnega tveganja marsikje po Evropi je versko sožitje tisto, na kar moramo biti pozorni, in povezovalnost sporočilo, ki ga moramo razvijati.«