900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS: Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo Slovenije

Deli na:
SLS: Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo Slovenije

Foto: Primož Lavre

Poimenovanje ulice ob Islamskem kulturnem centru Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo, ki je in bo ostala trdno ukoreninjena v slovenski kulturi, opozarjajo v SLS.

Objavljamo izjavo SLS:

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek za sporočilo povezovalnosti pri poimenovanjih ulic



Predlog, da bi se nova ulica ob Islamskem kulturnem centru imenovala Džamijska ulica, ki ga bo Mestni svet Mestne občine Ljubljana obravnaval konec junija, se na prvi pogled lahko zdi primerno kontekstu, vendar zapostavlja krščansko tradicijo, ki je in bo ostala trdno ukoreninjena v slovenski kulturi. V SLS se zavedamo sprememb, ki jih prinaša globalizacija, z njo pa se spreminja tudi kulturna krajina mnogih držav. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek predlaga poimenovanje, ki bolj vsestransko zajame svojevrsten dosežek, ki ga predstavlja izgradnja Islamskega kulturnega centra v središču Ljubljane, obenem pa  deluje povezovalno: Ulica verskega sožitja.
 
Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Ocenjujem, da podani predlog poimenovanja ulice ni najprimernejši. V tem krhkem času moramo biti še toliko bolj pozorni na malenkosti, ki ostanejo zapisane v zgodovini nekega mesta, neke države, zato smo v SLS prepričani, da bi moralo tudi ime ulice biti bolj povezovalno, bolj vključujoče. Tako ime je Ulica verskega sožitja, saj izpostavlja pomen vključevanja in sobivanja v harmoniji. Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati. V času povečanega varnostnega tveganja marsikje po Evropi je versko sožitje tisto, na kar moramo biti pozorni, in povezovalnost sporočilo, ki ga moramo razvijati.«