Revija Reporter
Slovenija

Šok za Jankovića in Porića! Geodeti zavrnili ime Džamijska ulica

Jože Biščak

4. sep. 2017 9:57 Osveženo: 13:58 / 04. 9. 2017

Deli na:

Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen je zavrnila predlog Mestne občine Ljubljana, da se ulica ob džamiji poimenuje Džamijska ulica. Mestni svetniki bodo morali ponovno odločati.

»Obveščamo vas, da se Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen ni strinjala s predlaganim imenom Džamijska ulica (predlog Mestne občine Ljubljana) in je predlagala skladenjsko ustreznejše poimenovanje Ulica/Pot ob džamiji.« Tak odgovor je dobila Ana Hmelak iz Civilne iniciative Uredimo Bežigrad, potem ko so se Bežigrajčani pritožili zaradi predloga svetnikov mesta Ljubljana, da se ulica ob džamiji poimenuje Džamijska ulica.

Junija so mestni svetniki na predlog Nevzeta Porića, tajnika islamske skupnosti v Sloveniji in mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića, da se ulica za Bežigradom v Ljubljani, ki se v križišču Livarske in Parmove ulice odcepi proti zahodu, zavije na jug in poteka do Kurilniške ulice, poimenuje Džamijska ulica.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je moralo pred potrditvijo odloka pridobiti še soglasje državne komisije za standardizacijo zemljepisnih imen, a komisija je predlog konec julija zavrnila. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da je ime Džamijska ulica sicer slovnično in pomenskomotivacijsko sprejemljivo, »vendar je njegova raba v slovenščini (še) redka in slovarsko še ne zabeležena ali obravnavana.« Zato so predlagali, da se ulica imenuje bodisi Ulica (Pot)  ob džamiji bodisi Ulica (pot) ob mošeji.

Ker bodo morali mestni svetniki ponovno odločati, se bodo morali opredeliti tudi do predloga civilne iniciative, ki predlaga imenovanje Ulica miru in sožitja. Glede tega so Hmelakovi iz državne komisije odgovorili: »Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen bo sklepala tudi o predlogu imena Ulica miru in sožitja, če bo civilna iniciativa s svojo pobudo uspela na ljubljanski občini in bo občina na komisijo poslala nov predlog.«

Islamizacija Bežigrada je tako vsaj glede imena ulice začasno ustavljena.