Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evroposlanci Evropski komisiji grozijo s tožbo

Deli na:
Evroposlanci Evropski komisiji grozijo s tožbo

Evropska komisija ima sedež v bruseljski palači Berlaymont. - Foto: Profimedia

Evropski parlament je danes zagrozil s pravnim ukrepanjem proti Evropski komisiji, če bo ta še naprej odlašala z uveljavitvijo mehanizma pogojevanja črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Komisiji so v resoluciji dali do 1. junija čas za pripravo smernic za uporabo tega mehanizma, so sporočili iz parlamenta.

Evroposlanci so v resoluciji, ki so jo sprejeli s 529 glasovi za, 148 proti in 10 vzdržanimi glasovi, spomnili, da lahko nespoštovanje načel vladavine prava s strani držav članic ogrozi integriteto proračuna EU.

Obenem so Evropsko komisijo opozorili, da bo parlament v primeru, da ta ne bo izpolnila svojih obveznosti skladno s pravno zavezujočo uredbo o pogojevanju in ne bo ustrezno ukrepala za zaščito finančnih interesov in vrednot EU, takšno ravnanje komisije "razumel kot opustitev ukrepanja" in ukrepal na podlagi 265. člena pogodbe o delovanju EU.

Poudarili so še, da je treba obstoječa pravila glede spoštovanja vladavine prava upoštevati, saj "ne morejo biti odvisna od sprejemanja smernic", ki jih pripravlja Evropska komisija. Če komisija meni, da so smernice potrebne, morajo biti pripravljene do 1. junija letos, pri čemer se mora pred sprejemom posvetovati s parlamentom, so še poudarili v resoluciji.

Evropski poslanci so že v razpravi na plenarnem zasedanju v začetku meseca poudarili, da je nova uredba pravno zavezujoča, ne glede na sklepe Evropskega sveta o tem vprašanju, ki nimajo pravnega učinka, in ne glede na postopke, ki tečejo na Sodišču EU. Ti namreč nimajo odložilnega učinka, so navedli v parlamentu.



Uredba o vladavini prava opredeljuje kršitve vladavine prava, ki jih je mogoče kaznovati z zamrznitvijo evropskih sredstev, in postopek ukrepanja proti kršiteljicam. Obseg uredbe je bil sprva omejen na finančno upravljanje, a so ga v pogajanjih nemškega predsedstva in Evropskega parlamenta razširili na ogrožanje neodvisnosti sodstva, neukrepanje v primeru protipravnih odločitev javnih oblasti ter omejevanja dostopa do pravnih sredstev.

Poljska in Madžarska sta temu nasprotovali. Za rešitev svežnja za okrevanje EU po pandemiji covida-19 so voditelji članic decembra lani dosegli kompromis v obliki sklepov vrha, ki zamika možnost kaznovanja z zamrznitvijo sredstev zaradi kršenja načela vladavine prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Kompromis namreč predvideva, da Evropska komisija ne bo predlagala ukrepov v skladu z uredbo, dokler ne bo ob upoštevanju omenjenih načel pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve pa bo dorekla po odločitvi Sodišča EU.

Poljska in Madžarska sta sredi meseca na Sodišče EU ločeno vložili pritožbi, s katerima izpodbijata to uredbo.