nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Potočarih se bodo spomnili žrtev genocida v Srebrenici

Deli na:
V Potočarih se bodo spomnili žrtev genocida v Srebrenici

Spominsko obeležje Potočari. - Foto: Reuters

V spominskem centru Potočari blizu Srebrenice bo danes potekala spominska slovesnost ob 24. obletnici genocida v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8300 Bošnjakov. Tokrat bodo pokopali posmrtne ostanke 33 žrtev, med katerimi je bila najmlajša stara 16 let.

Gre za na novo identificirane žrtve genocida, od katerih so jih doslej v spominskem centru pokopali 6610. Posmrtne ostanke približno tisoč žrtev še iščejo, saj so jih sile bosanskih Srbov iz primarnih grobišč premeščale na različne kraje, da bi zakrile svoj zločin. Njihova identifikacija je zato zahtevna.

Tudi letos se je obeleževanje genocida začelo s pohodom miru, na katerem se je v ponedeljek 5000 ljudi podalo na okoli sto kilometrov dolgo pot, po kateri je na t.i. maršu smrti okoli 15.000 večinoma moških po padcu enklave skušalo priti do osvobojenega ozemlja pri Tuzli.

Spomin na žrtve genocida bodo danes opoldne z minuto molka v državnem zboru počastili tudi slovenski poslanci. Pred tem bo zbrane nagovoril predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Ob istem času se bodo žrtvam z minuto molka poklonili tudi pred mestno hišo v Ljubljani. Dogodek organizirata zavoda Averroes in Pogreb ni tabu pod pokroviteljstvom muftija Nedžada Grabusa in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Žrtvam se bodo prvič poklonili v Svetu Evrope, točneje v njeni parlamentarni skupščini, vendar pa v Strasbourgu ne bo delegacije BiH. Država do konca leta pri delu Parlamentarne skupščine Sveta Evrope namreč ne sme sodelovati, ker v pol leta po volitvah ni izbrala članov delegacije.