sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Podgorici vre: opozicija zahteva odstop Đukanovićeve vlade in "prave volitve"

Deli na:
V Podgorici vre: opozicija zahteva odstop Đukanovićeve vlade in "prave volitve"

Foto: Reuters

Več tisoč privržencev črnogorske opozicije, ki že od septembra zahteva odstop premierja Mila Đukanovića, se je v nedeljo zvečer v Podgorici znova spopadlo s policijo, potem ko je do izgredov prišlo že v soboto. Protestniki so metali kamenje in bakle proti policistom, ti pa so uporabili solzivec.

K protestom, za katere ni bilo dovoljenja, je pozvala opozicijska Demokratska fronta. Potekali so pred sedežem parlamenta, protestniki, oboroženi tudi z manjšimi solzivci, pa so brezuspešno skušali podreti kovinsko ograjo, za katero so stale posebne policijske enote.

Te so za zaustavitev množice uporabile solzivec, demonstranti pa so zatem na poziv organizatorjev zapustili prizorišče in se odpravili na protestni pohod. Množica se je nato po kaki uri razpršila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden izmed vodij Demokratske fronte Andrija Mandić je pred zbranimi protestniki medtem sporočil, da bodo prihodnjo soboto potekale množične demonstracije, na katerih se bo zbrala "vsa Črna gora", če Đukanović in vlada dotlej ne bosta odstopila. "To je nepreklicni ultimat," je dejal Mandić.

Mandić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug tudi izjavil, da je Đukanović z letalom zapustil Črno goro. V Đukanovićevi Demokratični stranki socialistov so te navedbe zanikali in poudarili, da je premier v času Mandićevega laganja ravno vodil sejo sveta za nacionalno varnost.

Demokratska fronta že več tednov zahteva odstop vlade in oblikovanje prehodne vlade, ki bi organizirala "prave volitve", saj da takih doslej v državi še ni bilo. Konec septembra se je na protestih proti Đukanoviću zbralo okoli 3000 ljudi.

Đukanović Črno goro vodi od 90. let prejšnjega stoletja. Leta 2012 je bil vnovič izvoljen za premierja. Od neodvisnosti države leta 2006 je na tem položaju že tretjič. Med letoma 1998 in 2002 pa je bil tudi na položaju predsednika Črne gore.

Redne parlamentarne volitve v Črni gori naj bi sicer potekale v začetku prihodnjega leta.