mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Osijeku sumi še treh okužb z virusom Zahodnega Nila

Deli na:
V Osijeku sumi še treh okužb z virusom Zahodnega Nila

Foto: Reuters

Na Hrvaškem beležijo še tri morebitne okužbe z virusom Zahodnega Nila, je včeraj sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Nove primere okužb sumijo pri treh bolnikih, ki so stari med 48 in 76 let in so trenutno v bolnišnici v Osijeku. Medtem na hrvaškem sicer še niso uradno potrdili prvega suma okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Pri treh osebah v osiješki bolnišnici so zasledili zapletene oblike okužbe osrednjega živčnega sistema, ki so značilne za hujše primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. Zdravniki domnevajo, da se je trojica okužila na območju osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije.

Prvi sum okužbe z virusom Zahodnega Nila na Hrvaškem so zabeležili avgusta pri 65-letniku iz Slavonskega Broda, ki so ga sprejeli v bolnišnico zaradi vnetja možganske opne, potem ko je julija nekaj časa preživel v Srbiji. V Srbiji so letos za posledicami okužbe s tem virusom umrle tri osebe, medtem ko 65-letnik na Hrvaškem naj ne bi bil v življenjski nevarnosti.

Hrvaški zdravniki ob tem znova izpostavljajo, da ni razloga za preplah, saj se virus ne prenaša s človeka na človeka, temveč ga prenašajo zgolj komarji. Prebivalci Osijeka in okolice se sicer že dolga leta bojujejo z neštetimi komarji.

Pri okuženih ljudeh v 80 odstotkih primerov ni simptomov bolezni, pri ostalih pa praviloma nastopi stanje, podobno gripi, pojasnjujejo hrvaški zdravniki. Težje oblike okužbe, ki lahko vodijo v vnetje možganske opne in meningitis, so redke in praviloma nastopijo pri osebah, ki že imajo kronične bolezni ali oslabljen imunski sistem.

Na Hrvaškem so sicer avgusta ugotovili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri konjih na skrajnem vzhodu države, večinoma ob reki Donavi ne meji s Srbijo.