feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

V Osijeku sumi še treh okužb z virusom Zahodnega Nila

Deli na:
V Osijeku sumi še treh okužb z virusom Zahodnega Nila

Foto: Reuters

Na Hrvaškem beležijo še tri morebitne okužbe z virusom Zahodnega Nila, je včeraj sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Nove primere okužb sumijo pri treh bolnikih, ki so stari med 48 in 76 let in so trenutno v bolnišnici v Osijeku. Medtem na hrvaškem sicer še niso uradno potrdili prvega suma okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Pri treh osebah v osiješki bolnišnici so zasledili zapletene oblike okužbe osrednjega živčnega sistema, ki so značilne za hujše primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. Zdravniki domnevajo, da se je trojica okužila na območju osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije.

Prvi sum okužbe z virusom Zahodnega Nila na Hrvaškem so zabeležili avgusta pri 65-letniku iz Slavonskega Broda, ki so ga sprejeli v bolnišnico zaradi vnetja možganske opne, potem ko je julija nekaj časa preživel v Srbiji. V Srbiji so letos za posledicami okužbe s tem virusom umrle tri osebe, medtem ko 65-letnik na Hrvaškem naj ne bi bil v življenjski nevarnosti.

Hrvaški zdravniki ob tem znova izpostavljajo, da ni razloga za preplah, saj se virus ne prenaša s človeka na človeka, temveč ga prenašajo zgolj komarji. Prebivalci Osijeka in okolice se sicer že dolga leta bojujejo z neštetimi komarji.

Pri okuženih ljudeh v 80 odstotkih primerov ni simptomov bolezni, pri ostalih pa praviloma nastopi stanje, podobno gripi, pojasnjujejo hrvaški zdravniki. Težje oblike okužbe, ki lahko vodijo v vnetje možganske opne in meningitis, so redke in praviloma nastopijo pri osebah, ki že imajo kronične bolezni ali oslabljen imunski sistem.

Na Hrvaškem so sicer avgusta ugotovili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri konjih na skrajnem vzhodu države, večinoma ob reki Donavi ne meji s Srbijo.

loading...
Loading...