ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

V Osijeku sumi še treh okužb z virusom Zahodnega Nila

Deli na:
V Osijeku sumi še treh okužb z virusom Zahodnega Nila

Foto: Reuters

Na Hrvaškem beležijo še tri morebitne okužbe z virusom Zahodnega Nila, je včeraj sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Nove primere okužb sumijo pri treh bolnikih, ki so stari med 48 in 76 let in so trenutno v bolnišnici v Osijeku. Medtem na hrvaškem sicer še niso uradno potrdili prvega suma okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Pri treh osebah v osiješki bolnišnici so zasledili zapletene oblike okužbe osrednjega živčnega sistema, ki so značilne za hujše primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. Zdravniki domnevajo, da se je trojica okužila na območju osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije.

Prvi sum okužbe z virusom Zahodnega Nila na Hrvaškem so zabeležili avgusta pri 65-letniku iz Slavonskega Broda, ki so ga sprejeli v bolnišnico zaradi vnetja možganske opne, potem ko je julija nekaj časa preživel v Srbiji. V Srbiji so letos za posledicami okužbe s tem virusom umrle tri osebe, medtem ko 65-letnik na Hrvaškem naj ne bi bil v življenjski nevarnosti.

Hrvaški zdravniki ob tem znova izpostavljajo, da ni razloga za preplah, saj se virus ne prenaša s človeka na človeka, temveč ga prenašajo zgolj komarji. Prebivalci Osijeka in okolice se sicer že dolga leta bojujejo z neštetimi komarji.

Pri okuženih ljudeh v 80 odstotkih primerov ni simptomov bolezni, pri ostalih pa praviloma nastopi stanje, podobno gripi, pojasnjujejo hrvaški zdravniki. Težje oblike okužbe, ki lahko vodijo v vnetje možganske opne in meningitis, so redke in praviloma nastopijo pri osebah, ki že imajo kronične bolezni ali oslabljen imunski sistem.

Na Hrvaškem so sicer avgusta ugotovili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri konjih na skrajnem vzhodu države, večinoma ob reki Donavi ne meji s Srbijo.

Loading...