Revija Reporter
Svet

V nemški deželi na levo in na desno: zmaga Levice, okrepljena AfD na drugem mestu

STA

28. okt. 2019 10:07 Osveženo: 10:10 / 28. 10. 2019

Deli na:

Alternativa za Nemčijo (AfD).

Reuters

Na deželnih volitvah v Turingiji je v nedeljo Levica z 31 odstotki glasov prvič postala najmočnejša stranka v kateri od nemških dežel in dosedanji ministrski predsednik Bodo Ramelow je že terjal nov mandat za sestavo vlade. Na drugem mestu je skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je s 23 odstotki več kot podvojila svoj zadnji izid.

Medtem ko je bila v dosedanji sestavi deželnega parlamenta najmočnejša stranka krščanskodemokratska unija (CDU), je v nedeljo z 21,8 odstotki glasov glede na začasne uradne izide padla na tretje mesto. Glede na zadnje volitve je izgubila skoraj 12 odstotnih točk podpore in zabeležila najslabši izid v Turingiji doslej.

Zgodovinsko slab rezultat so dosegli tudi socialdemokrati (SPD). Podpora 12,4 odstotka iz leta 2014 jim je še padla na 8,2 odstotka. Zeleni, ki skupaj z Levico in SPD oblikujejo trenutno vladajočo koalicijo, so osvojili 5,2 odstotka glasov, kar je pol odstotne točke manj kot na zadnjih volitvah. Vstopni prag petih odstotkov je za las uspelo doseči tudi liberalcem (FDP).

Velik uspeh pa je zabeležila AfD, ki ji je podpora z nekaj več kot 10 odstotkov narasla na 23,4 odstotka, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

AfD je okrepila svoj položaj, čeprav ji je v primerjavi s poletjem v zadnjih tednih podpora nekoliko upadla. Glavni razlog za to naj bi bil napad na sinagogo v mestu Halle v začetku meseca, ki je terjal dve življenji. Nemški politiki so v veliki meri krivdo za napad pripisali AfD.

Volilna udeležba je bila 64,9-odstotna, kar je precej več kot leta 2014, ko je svoj glas oddalo nekaj več kot pol volivcev.

Pred strankami je sedaj težavno sestavljanje vlade, mandat za katerega po jasni zmagi svoje stranke znova pričakuje Ramelow, ki je leta 2014 postal prvi politik Levice, ki je prevzel vodenje kake nemške dežele. A kot so potrdili zadnji izidi, morebitna ponovitev koalicije Levice, Zelenih in SPD ne bi prinesla večine v deželnem parlamentu v Erfurtu.

Kot je v nedeljo zvečer dejal Ramelow, bi se morali biti vsi demokrati sposobni med seboj pogovarjati. Vse ostale stranke so sicer po pisanju dpa izključile možnost sodelovanja z AfD, vodja SPD na deželni ravni Wolfgang Tiefensee pa je že omenjal možnost manjšinske vlade.

Vodilni kandidat CDU na volitvah Mike Mohring je v nedeljo zvečer menil, da odsotnost večine na sredini terja nove odgovore. "Najprej je treba dobro razmisliti, kaj je za našo deželo pomembno in kako lahko stabiliziramo demokracijo," je dejal Mohring, ki je doslej izključeval povezovanje z Levico.

V Berlinu se bodo danes sestala vodstva posameznih strank, da bi razpravljala o volilnem izidu in morebitnih posledicah.