pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji se spominjajo spodletelega atentata na Hitlerja pred 70. leti

Deli na:
V Nemčiji se spominjajo spodletelega atentata na Hitlerja pred 70. leti

Foto: Reuters

V Nemčiji bodo danes s spominskimi slovesnostmi obeležili 70-letnico spodletelega atentata na nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. Skupina zarotnikov iz vrst wehrmachta pod vodstvom polkovnika Clausa von Stauffenberga je pred sedmimi desetletji skušala v okviru Operacije Valkira ubiti Hitlerja in s tem končati drugo svetovno vojno.

To ni bil edini poskus atentata na Hitlerja, je pa najbolj znan. V Nemčiji spomin na ta upor proti nacizmu danes štejejo med enega izmed temeljev povojne republike.

Von Stauffenberg je v okviru zarote 20. julija 1944 prinesel bombo v enega izmed Hitlerjevi štabov, Voljči brlog v vzhodni Prusiji. Nacistični voditelj je atentat preživel, saj je nekdo aktovko, v kateri je bila bomba, nehote premaknil za nogo velike konferenčne mize. Zaradi tega je večji del eksplozije odneslo stran od Hitlerja, ki je tako preživel.

Po napadu se je von Stauffenberg z letalom vrnil v Berlin, kjer je v prepričanju, da je Hitler v eksploziji umrl, prevzel nadzor na vstajo. A že čez nekaj ur se je izkazalo, da je bil v zmoti. Pomembni generali wehrmachta so se posledično vstajnikom odrekli in ostali zvesti Hitlerju.



36-letnega von Stauffenberga in še štiri sozarotnike so še isti večer usmrtili, Hitler pa je nato odredil širše povračilne ukrepe, katerih rezultat je bila usmrtitev več kot 4900 ljudi.

Nemški vrh se bo danes v Berlinu z nizom spominskih slovesnosti poklonil upornikom. V berlinski katedrali bo že zjutraj slovesna maša, nemški predsednik Joachim Gauck pa se bo opoldne članom uporniškega gibanja poklonil v Bendlerblocku, kompleksu poslopij, kjer je imela skupina uporniških častnikov sedež.

Nato se bo srečal z njihovimi sorodniki. Skupaj z obrambno ministrico Ursulo von der Leyen se bo Gauck popoldne udeležil še slovesnosti v nekdanjem zaporu Plötzensee, napoveduje nemška tiskovna agencija dpa.