premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Dejan Vukobratović Njena.si

Takšen je bil Dejan kot dolgolasec!

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji se je začelo sojenje domnevnim teroristom

Deli na:
V Nemčiji se je začelo sojenje domnevnim teroristom

Foto: Arhiv Reporterja

Ob strogih varnostnih ukrepih se je včeraj v nemškem Düsseldorfu začelo sojenje štirim domnevnim članom teroristične organizacije Al Kaida, ki naj bi v Nemčiji načrtovali obsežen teroristični napad. Če bodo spoznani za krive, jim po poročanju tujih tiskovnih agencij grozi do deset let zapora. Moški se pred sodiščem niso izrekli o krivdi.

Moški naj bi po naročilu Al Kaide začeli izdelavo bombe za obsežen teroristični napad v Nemčiji. "Načrtovali so spektakularen in strah zbujajoč napad," je na sodišču poudaril zvezni tožilec Michael Bruns in dodal, da je bil njihov namen širiti strah.

Nemške oblasti domnevajo, da je teroristično celico vodil 31-letni maroški državljan, ki je dobival navodila od neimenovanega višjega predstavnika Al Kaide. V začetku leta 2010 se je uril v taboru Al Kaide na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. Sodelavcem v Al Kaidi naj bi poslal elektronsko sporočilo, v katerem je obljubil "klanje psov, sinov rumenih ljudi," kar je izraz, ki se v krogih organizacije običajno uporablja za Evropejce.

V skupini so še 32-letnik, ki izvira iz Maroka, 21-letnik po poreklu iz Irana ter 28-letni nemški državljan.Ko so nemški preiskovalci aprila lani vdrli v neopazno stanovanjsko hišo v Düseldorfu, so v kopalnici odkrili nekakšen laboratorij. Takrat so aretirali tri domnevne teroriste Al Kaide, decembra pa se je v Bochumu v mrežo preiskovalcev ujel še četrti član t.i. düsseldorfske teroristične celice.

Vendar moški niso vedeli, da so jih več mesecev opazovali preiskovalci zaradi namiga, ki jim ga je dala ameriška obveščevalna agencija Cia. Policija je tako prestregla številne obremenjujoče telefonske pogovore in elektronska sporočila. Pridobili so toliko materiala, da je obtožnica dolga več kot 500 strani.

Proces proti četverici naj bi se zaključil konec novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.