Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji se je začelo sojenje domnevnim teroristom

Deli na:
V Nemčiji se je začelo sojenje domnevnim teroristom

Foto: Arhiv Reporterja

Ob strogih varnostnih ukrepih se je včeraj v nemškem Düsseldorfu začelo sojenje štirim domnevnim članom teroristične organizacije Al Kaida, ki naj bi v Nemčiji načrtovali obsežen teroristični napad. Če bodo spoznani za krive, jim po poročanju tujih tiskovnih agencij grozi do deset let zapora. Moški se pred sodiščem niso izrekli o krivdi.

Moški naj bi po naročilu Al Kaide začeli izdelavo bombe za obsežen teroristični napad v Nemčiji. "Načrtovali so spektakularen in strah zbujajoč napad," je na sodišču poudaril zvezni tožilec Michael Bruns in dodal, da je bil njihov namen širiti strah.

Nemške oblasti domnevajo, da je teroristično celico vodil 31-letni maroški državljan, ki je dobival navodila od neimenovanega višjega predstavnika Al Kaide. V začetku leta 2010 se je uril v taboru Al Kaide na mejnem območju med Afganistanom in Pakistanom. Sodelavcem v Al Kaidi naj bi poslal elektronsko sporočilo, v katerem je obljubil "klanje psov, sinov rumenih ljudi," kar je izraz, ki se v krogih organizacije običajno uporablja za Evropejce.

V skupini so še 32-letnik, ki izvira iz Maroka, 21-letnik po poreklu iz Irana ter 28-letni nemški državljan.



Ko so nemški preiskovalci aprila lani vdrli v neopazno stanovanjsko hišo v Düseldorfu, so v kopalnici odkrili nekakšen laboratorij. Takrat so aretirali tri domnevne teroriste Al Kaide, decembra pa se je v Bochumu v mrežo preiskovalcev ujel še četrti član t.i. düsseldorfske teroristične celice.

Vendar moški niso vedeli, da so jih več mesecev opazovali preiskovalci zaradi namiga, ki jim ga je dala ameriška obveščevalna agencija Cia. Policija je tako prestregla številne obremenjujoče telefonske pogovore in elektronska sporočila. Pridobili so toliko materiala, da je obtožnica dolga več kot 500 strani.

Proces proti četverici naj bi se zaključil konec novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.