stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teroristi! EU vojaško krilo Hezbolaha uvrstila na teroristični seznam

Deli na:
Teroristi! EU vojaško krilo Hezbolaha uvrstila na teroristični seznam

Foto: Reuters

Zunanji ministri EU so se včeraj v Bruslju odločili, da vojaško krilo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah uvrstijo na seznam terorističnih organizacij, ker je odgovorno za teroristične napade v Evropi, konkretno za lanski napad na izraelske turiste v Bolgariji, v katerem je bilo ubitih pet Izraelcev.

Uvrstitev vojaškega krila Hezbolaha na teroristični seznam pomeni zamrznitev sredstev njegovim pripadnikom, a ukrepe bodo podrobno določile delovne skupine, ki so že začele delati. Zunanji ministri so se tudi dogovorili, da bodo odločitev preučili vsakih šest mesecev.

"Dobro je, da se je EU odločila imenovati Hezbolah to, kar v resnici je - teroristična organizacija," je poudaril nizozemski zunanji minister Frans Timmermans. Nizozemska si je že leta prizadevala za uvrstitev Hezbolaha na črni seznam.

Za takšno odločitev se je odločno zavzemala tudi Velika Britanija. "Zelo pomembno je, da se v primeru terorističnega napada na evropskih tleh ustrezno odzovemo," je poudaril britanski zunanji minister William Hague in ocenil, da odločitev ne bo destabilizirala Libanona.

S tem se je strinjala tudi Nemčija. "Ne moremo dovoliti, da vojaško krilo Hezbolaha izvaja teroristične dejavnosti v EU ... na to se moramo odzvati," je izpostavil vodja nemške diplomacije Guido Westerwelle in dodal, da je uvrstitev na teroristični seznam ustrezen odziv.

Pomisleke nekaterih držav, ki so menile, da bi uvrstitev vojaškega krila Hezbolaha na teroristični seznam dodatno destabilizirala Libanon, so ministri pomirili z zavezo, da bo EU ohranila politične in gospodarske vezi z državo.

Zadržke so imele na primer države, ki prispevajo svoje vojake za tamkajšnjo misijo ZN Unifil. Med njimi je s 14 vojaki tudi Slovenija, ki pa je po navedbah virov v Bruslju minuli teden izrazila zaskrbljenost, a napovedala, da odločitve ne bo blokirala.



Vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec je pojasnil, da so razpravljali o treh možnostih: da na teroristični seznam uvrstijo celotno organizacijo, njeno vojaško krilo ali le posameznike, ki izvajajo teroristične dejavnosti.

Slovenija se je po ministrovih besedah zavzemala za tretjo možnost, a je na koncu pristala na kompromis - da se na seznam uvrsti vojaško krilo Hezbolaha. "Odločitev je lahko zelo delikatna" je opozoril Erjavec ter spomnil, da ima Slovenija tam svoje vojake in da je Hezbolah del oblasti v Libanonu.

Vendar pa unija po Erjavčevih besedah ne more spregledati terorističnih napadov v Bolgariji in na Cipru ter dejavnosti Hezbolaha v Siriji.

K odločitvi za uvrstitev vojaškega krila Hezbolaha na teroristični seznam je namreč pomembno prispevalo tudi dejstvo, da ta vse dejavneje podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Libanon je v četrtek pozval EU, naj Hezbolaha ne uvrsti na seznam terorističnih organizacij, češ da je vojaška skupina ključen del libanonske družbe.

Vodja slovenske diplomacije je še izpostavil, da je pomembno, da je unija uspela doseči enotno odločitev o Hezbolahu, a opozoril, da bo šele prihodnost pokazala, kakšne bodo posledice včerajšnje odločitve.