tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

uber ss Reporter.si

Kako sta Nika Kovač in Golobova koalicija ...

messi gleženj 1 Ekipa24.si

Pogled na Messijev gleženj je šokiral vse, zdaj ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Svet

V Nemčiji dovoljeno obrezovanje dečkov iz verskih razlogov

Deli na:
V Nemčiji dovoljeno obrezovanje dečkov iz verskih razlogov

Foto: Reuters

Poslanci nemškega bundestaga so včeraj sprejeli zakon, ki bo tudi v prihodnje dovoljeval obrezovanje dečkov iz verskih razlogov. Nemška vlada se je odločila prakso obrezovanja zaščititi, potem ko je deželno sodišče v Kölnu pred meseci to versko prakso prepovedalo in sprožilo buren odziv muslimanskih in judovskih verskih skupnosti v Nemčiji.

Obrezovanje judovskih in muslimanskih dečkov v Nemčiji tako ostaja dovoljeno. Po več mesecih burnih razprav je bundestag včeraj odločal o predlogu zvezne vlade, ki tovrstne posege dovoljuje pod pogojem, da so izvedeni po priporočilih medicinske stroke. Prav tako zakon določa, da lahko poseg do šestega meseca starosti dečka opravi usposobljeni izvajalec obrezovanj. Po tej starosti poseg lahko opravi samo zdravnik.

Nekateri poslanci sprejetje tega zakona dojemajo kot udarec pravicam otrok v Nemčiji. Pred sprejemom zakona so predlagali, da bi morali starši počakati, da sin doseže starost 14 let in takrat privoli v poseg.

Obrezovanje dečkov je v Nemčiji postalo predmet burne razprave, ko je deželno sodišče v Kölnu maja letos razsodilo, da je obrezovanje dečkov kaznivo dejanje s povzročitvijo hude telesne poškodbe. Sledili so protesti judov in muslimanov, pri katerih je obrezovanje del verske tradicije. Da bi pomirila verske skupnosti, se je nemška vlada nato odločila zakonsko zaščititi verske pravice do obrezovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.