Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Nemčiji dovoljeno obrezovanje dečkov iz verskih razlogov

Deli na:
V Nemčiji dovoljeno obrezovanje dečkov iz verskih razlogov

Foto: Reuters

Poslanci nemškega bundestaga so včeraj sprejeli zakon, ki bo tudi v prihodnje dovoljeval obrezovanje dečkov iz verskih razlogov. Nemška vlada se je odločila prakso obrezovanja zaščititi, potem ko je deželno sodišče v Kölnu pred meseci to versko prakso prepovedalo in sprožilo buren odziv muslimanskih in judovskih verskih skupnosti v Nemčiji.

Obrezovanje judovskih in muslimanskih dečkov v Nemčiji tako ostaja dovoljeno. Po več mesecih burnih razprav je bundestag včeraj odločal o predlogu zvezne vlade, ki tovrstne posege dovoljuje pod pogojem, da so izvedeni po priporočilih medicinske stroke. Prav tako zakon določa, da lahko poseg do šestega meseca starosti dečka opravi usposobljeni izvajalec obrezovanj. Po tej starosti poseg lahko opravi samo zdravnik.

Nekateri poslanci sprejetje tega zakona dojemajo kot udarec pravicam otrok v Nemčiji. Pred sprejemom zakona so predlagali, da bi morali starši počakati, da sin doseže starost 14 let in takrat privoli v poseg.

Obrezovanje dečkov je v Nemčiji postalo predmet burne razprave, ko je deželno sodišče v Kölnu maja letos razsodilo, da je obrezovanje dečkov kaznivo dejanje s povzročitvijo hude telesne poškodbe. Sledili so protesti judov in muslimanov, pri katerih je obrezovanje del verske tradicije. Da bi pomirila verske skupnosti, se je nemška vlada nato odločila zakonsko zaščititi verske pravice do obrezovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.