premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Judje in muslimani branijo pravico do obrezovanja

Deli na:
Judje in muslimani branijo pravico do obrezovanja

Foto: Reuters

Več evropskih judovskih in muslimanskih združenj je nemške poslance pozvalo, naj zaščitijo pravico judov in muslimanov, da obrezujejo dečke. Sodišče v Kölnu je namreč konec junija presodilo, da obrezovanje na podlagi verskih razlogov predstavlja telesno poškodbo.

V izjavi, ki so jo judovska in muslimanska združenja sprejela v sredo, je zapisano, da so se o zadevi posvetovali s pravnimi in medicinskimi strokovnjaki ter poslanci Evropskega parlamenta.

"Ocenjujemo, da je to napad na naše temeljne verske in človekove pravice," so zapisali ter poudarili, da je obrezovanje "starodaven ritual, ki je ključen za vero posameznika".

Protestirajo proti razsodbi sodišča v Kölnu ter "nemški parlament in vse politične stranke pozivajo, naj kar najhitreje posredujejo v zvezi z njo".

Odločitev sodišča, da obrezovanje predstavlja telesno poškodbo, je sprožila ostre proteste judov in muslimanov ne le v Nemčiji, temveč tudi drugod po Evropi. Trdijo, da je vprašanje obrezovanja stvar verske svobode.


V Nemčiji v muslimanskih in judovskih skupnostih obrežejo na tisoče dečkov letno. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je skoraj vsak tretji deček do 15. leta starosti obrezan. Pogosto sicer ta poseg opravijo tudi iz zdravstvenih in higienskih razlogov.

Odločitev deželnega sodišča v Kölnu se ne nanaša na celotno Nemčijo, ampak samo na zvezno deželo Severno Porenje Vestfalija.

Sodišče je razsojalo v procesu proti zdravniku, ki je na željo muslimanskih staršev obrezal štiriletnega dečka.

Zdravniku so sodili zaradi povzročitve telesne poškodbe. Na prvostopenjskem sodišču je bil oproščen, saj da je dečka operiral v skladu z zakonom in po privolitvi staršev. Tudi prizivno sodišče je zdravnika oprostilo, sicer iz drugih razlogov.

A deželno sodišče je odločilo, da je zdravnik povzročil hudo telesno poškodbo, čeprav za to ni kazensko odgovoren, saj je na tem področju preveč pravne praznine.