ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

Soraja Vučelić Svet24.si

Soraja kot otrok pristala v sirotišnici, bolezen ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

starejša ženska Svet24.si

»Tega vam ne bomo plačali. Pa čeprav bo zaradi ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Svet

V Moskvi spet množični protesti proti Putinu

Deli na:
V Moskvi spet množični protesti proti Putinu

Foto: Reuters

Na protestu v središču Moskve se je včeraj zbralo na tisoče nasprotnikov Kremlja. Zbrali so se natanko leto dni po tem, ko so rusko prestolnico pretresli veliki protesti zaradi ponovne izvolitve Vladimirja Putina na položaj predsednika države, ki so se končali z množičnimi aretacijami.

"Celoten trg je poln. Na desettisoče nas je," francoska tiskovna agencija AFP povzema besede enega od organizatorjev shoda, vidnega predstavnika ruske opozicije Borisa Nemcova, ki je nagovoril zbrane na trgu Bolotni, ki ga od Kremlja loči le reka.

Protest spremlja več tisoč policistov, ki so število udeležencev ocenili občutno nižje, na okoli 7000. Pristojni organi so sicer za včeraj dovolili shod z do 30.000 udeleženci, prepovedali pa so organizacijo protestnega pohoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestniki izražajo svoje nasprotovanje ruskemu predsedniku in ga krivijo za vse hujšo represijo v državi, po mnenju nekaterih najhujšo po razpadu Sovjetske zveze. Med drugim zahtevajo "svobodo za politične zapornike", piše dpa.Protesta so se udeležili številni znani Rusi, med njimi več igralcev. Prišel je tudi znani borec proti korupciji in bloger Aleksej Navalni, ki mu zaradi obtožb o poneverbi pol milijona evrov grozi deset let zapora.

Pred točno letom dni, 6. maja lani, so na predvečer Putinove ponovne že tretje prisege na položaj predsednika države izbruhnili množični protivladni protesti, ki so se sprevrgli v izgrede. Krivdo zanje protestniki in policija pripisujejo drug drugemu, več kot 20 aktivistom pa zaradi "udeležbe pri množičnih nemirih" grozijo večletne zaporne kazni.

Shod je sicer zasenčila smrt enega od delavcev, ki so pripravljali oder na trgu Bolotni. Moški je padel z ogromnega zvočnika in se ubil. Nekateri so želeli shod zato odpovedati, a organizatorji so se odločili, da ostanejo pri prvotnih načrtih. Namesto s pravega odra so udeležence shoda nagovorili z velikega tovornjaka.

loading...
Loading...