stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protest v Kijevu: Sto tisoč Ukrajincev zahtevalo sporazum z EU

Deli na:
Protest v Kijevu: Sto tisoč Ukrajincev zahtevalo sporazum z EU

Foto: Reuters

Kakih sto tisoč prozahodno usmerjenih Ukrajincev se je danes v Kijevu zbralo na protestu proti odločitvi ukrajinske vlade, da ustavi priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Po poročanju tujih medijev se je v središču prestolnice zbrala ogromna množica, največja od oranžne revolucije leta 2004. Poročajo tudi o nasilnih incidentih.

Število udeležencev shoda, ki so se odzvali na pozive opozicije k množičnemu protestu, je skozi dan hitro naraščalo. Organizatorji trdijo, da se je zbralo približno 100.000 ljudi. Policija je pri ocenah bolj skromna in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdi, da je protestiralo le dobrih 20.000 ljudi.

Šlo naj bi za največji protestni shod v Kijevu po oranžni revoluciji pred devetimi leti, ki je pometla z režimom Leonida Kučme, na predsedniški položaj pa je takrat prišel opozicijski voditelj Viktor Juščenko.

Policija je sicer dopoldne zagotavljala, da ji bo uspelo zagotoviti javni red in mir, a so policisti popoldne morali uporabiti solzivec in gumijevke.

Spopadli so se s skupino več sto protestnikov, ki so skušali prebiti policijsko zaporo in vdreti v poslopje vlade, poroča AFP. Nekateri opozicijski voditelji so protestnike brez uspeha skušali umiriti, številni demonstranti pa so proti policistom uporabili kamenje in palice. Policija je na to odgovorila z gumijevkami in solzivcem.

Velika skupina protestnikov se je zbrala tudi blizu poslopja predsedniškega urada, uporabljena je bila med drugim dimna bomba. A policija doslej ni aretirala nikogar in ni skušala nasilno razgnati protestnike, temveč le varuje vhode v vladna poslopja.


"Mi nismo Sovjetska zveza, smo Evropska unija," so vzklikali nekateri protestniki na Evropskem trgu in mahali z zastavami EU. Številni so pozivali k odstopu predsednika Viktorja Janukoviča in terjali izpustitev nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora ter zahtevali, da vlada ubere pot evropske integracije.

Timošenkova je v petek pozvala k protestom proti odločitvi ukrajinske vlade, potem ko je Kijev v četrtek nepričakovano ustavil priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU, do katerega naj bi prišlo na vrhu vzhodnega partnerstva v Vilniusu prihodnji teden.

Danes je Timošenkova protestnike pozvala, naj vztrajajo vse do pričetka vrha v Litvi, da bi si Janukovič vendarle premislil glede sporazuma. "Sporazum je naša priložnost za začetek civiliziranega življenja," je zapisala opozicijska voditeljica.

Opazovalci se strinjajo, da je četrtkova odločitev uradnega Kijeva posledica pritiskov Rusije. Kremelj, ki si želi, da se Ukrajina pridruži carinski uniji pod okriljem Rusije, je namreč zagrozil s trgovinskimi ovirami za ukrajinsko blago, če bi prišlo do podpisa sporazuma. Poleg tega Ukrajini, ki je odvisna od ruskega plina, vedno grozi to, da Moskva "zapre pipico".

Le nekaj kilometrov stran od opozicijskega protesta je sicer danes v Kijevu potekal provladni shod, na katerem naj bi se zbralo kakih 10.000 ljudi.

Protesti za približevanje EU pa so potekali tudi v drugih mestih po državi. Med drugim se je v zahodnem mesti Lvov, kjer je proevropsko gibanje zelo močno, po poročanju AFP zbralo več kot 10.000 ljudi.