1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Milanovićevem uradu namestili okna z elektronsko zaščito proti prisluškovanju

Deli na:
V Milanovićevem uradu namestili okna z elektronsko zaščito proti prisluškovanju

Foto: Reuters

V uradu hrvaškega premiera Zorana Milanovića v Banskih dvorih so nedavno namestili okna z elektronsko zaščito proti prisluškovanju, danes poroča Jutarnji list. Kot pojasnjuje časnik, zamenjava navadnih oken s posebnimi ni bila posledica morebitnega prisluškovanja, temveč so se odločili preventivno okrepiti zaščito premiera.

Hrvaška varnostno-obveščevalna služba (Soa) je ocenila, da je kabinet premiera zelo izpostavljen možnosti prisluškovanja od zunaj. Zato so predlagali zamenjavo štirih oken. V uradu premiera so tako postavili protiprisluškovalna okna, kakršna so tudi na poslopju Soe v Zagrebu.

Tovrstna okna onemogočajo prisluškovanje s pomočjo laserskih prisluškovalnih naprav, piše časnik. Elektronsko zaščiteno steklo preprečuje glasovne vibracije stekla in onemogoča delovanje laserskih žarkov, ki beležijo zvoke v objektih.

Protiprisluškovalno steklo je tudi neprebojno. Če je debelo med 25 in 50 milimetrov lahko ustavi izstrelek kalibra do 38 milimetrov, še piše časnik.

Gre za najdražjo različico zaščite pred prisluškovanjem od zunaj, trdi časnik. Strokovnjaki pravijo, da bi bilo ceneje, če bi ob oknih postavili posebne naprave, ki ustvarjajo hrup na steklu in onemogočajo laserjem jasno ločevanje govora v zaprtih prostorih. Cenejša je tudi folija, ki jo je moč prilepiti na stekla, zmanjša pa vibracije stekla in prepreči lasersko prisluškovanje.