GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Maroku smrtna kazen za skrajneže, ki so obglavili skandinavski turistki

Deli na:
V Maroku smrtna kazen za skrajneže, ki so obglavili skandinavski turistki

V Maroku kruto umorjena Danka Louisa Vesterager Jespersen. - Foto: Facebook

Maroško sodišče je tri podpornike skrajne Islamske države (IS) obsodilo na smrt zaradi umora dveh skandinavskih turistk. Moški so turistki obglavili decembra lani, ko sta bili na pohodu po Visokem Atlasu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protiteroristično sodišče v mestu Sale je po 11 tednih sojenja obsodilo moške na smrtno kazen, čeprav so v državi najstrožjo kazen de facto prenehali izvajati leta 1993. S tem je sodišče ugodilo predlogu tožilstva, ki je zahtevalo najvišjo možno kazen.

Moški so priznali, da so ubili ženski in da so podporniki IS, čeprav skrajneži nikoli niso prevzeli odgovornosti za umora.

Domnevni vodja skupine 25-letni Abdessamad Ejjoud je na eni od obravnav priznal, da je obglavil eno od turist. 27-letni Younes Ouaziyad je priznal, da je ubil drugo turistko, 33-letni Rachid Affati pa je umore snemal s svojim telefonom.

Tožilstvo je označilo moške za krvoželjne pošasti in opozorilo, da so na eni od žensk našli 23 poškodb, na drugi pa sedem.

Tožilstvo sicer za preostalih 21 obtožencev v tem primeru, ki so na sojenju od maja, zahteva od 15 let do dosmrtno zaporno kazen.

28-letna Norvežanka Maren Ueland in 24-letna Danka Louise Vesterager Jespersen sta v začetku decembra lani pripotovali na enomesečno popotovanje po Maroku. Njuni trupli so sredi decembra našli na odročnem goratem območju deset kilometrov od turistične vasi Imlil v Visokem Atlasu, ki je izhodiščna točka za vzpon na 4167 metrov visoko goro Toubkal, najvišji vrh severne Afrike. Turistki so obglavili, posnetek krutega umora pa so storilci objavili na svetovnem spletu.