Revija Reporter
Svet

Kmet na robu živčnega zloma: ker so krave poteptale nemško turistko mora plačati na sto tisoče evrov

A. Ž.

23. feb. 2019 6:00 Osveženo: 15:22 / 23. 2. 2019

Deli na:

Bi morali zvonce nadomestiti z GPS sledilniki?

Profimedia

Tragična zgodba se je začela leta 2014, ko je neka 45-letna nemška turistka šla v Pinnistalu na avstrijskem Tirolskem na potep skupaj s svojim psom.

Ko je hodila po neki gorski poti, je naletela na čredo krav, ki so se pasle. Krave so se vznemirile, obkrožile Nemko in jo zbadale z rogovi. Nesrečnica je padla po tleh, nakar so jo krave poteptale do smrti, piše nemški die Welt.

Mož in sin poteptane turistke sta nato tožila lastnika smrtonosne kravje črede. Pred nekaj dnevi je sodišču v Innsbrucku razsodilo, da mora kmet možu pokojne plačati več kot 132 tisoč evrov odškodnine, obenem pa mu izplačevati mesečno rento v višini več kot 1215 evrov.

Sinu pokojne bo moral kmet izplačati odškodnino v višini nekaj več kot 47 tisoč evrov ter mu plačevati mesečno rento, ki znaša malce več kot 325 evrov.

Po mnenju sodišča bi moral kmet zemljišče, na katerem so se pasle krave, ograditi zaradi velike frekventnosti obiskovalcev. Po poti čez pašnik namreč hodi veliko pohodnikov, otrok in kolesarjev, v bližini je tudi restavracija, ki ima več kot 220 ležišč.

Kmet je že napovedal pritožbo in boj do zadnje sodne instance. Njegov odvetnik Ewald Jenewein pa je za tirolski ORF dejal, bo sodba za sabo potegnila plaz različnih posledic, zlasti za živinorejce v Alpah. »Prostih pašnikov po tem ne bo več, kajti vsa zemljišča, na katerih so poti, ki so zelo frekventno obiskana, bo treba ograditi. In potem je tukaj še velika težava glede vprašanja: kdaj lahko rečemo, da je neka pot zelo frekventna.«