cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vrhovno sodišče ZDA dovolilo proteste pred klinikami za splave

Deli na:
Vrhovno sodišče ZDA dovolilo proteste pred klinikami za splave

Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je včeraj soglasno razveljavilo zakon zvezne države Massachusetts, ki je nasprotnike pravice do splava držal deset metrov daleč od klinik in s tem pacientk ter zaposlenih. Odločitev je slaba novica za klinike in pacientke, vendar pa po drugi strani dobra za pravico do protestov na splošno.

Američanke imajo pravico do umetne prekinitve nosečnosti, vendar le v posebnih klinikah in nasprotniki pravice do splava te klinike redno oblegajo. Ženske se morajo prebijati do zdravnika skozi kričečo množico, ki jih zmerja ali poziva naj si premislijo. Massachusetts je leta 2007 sprejel zakon, po katerem morajo biti protestniki od vhoda v klinike oddaljeni vsaj deset metrov.

To jim ni bilo všeč in so tožili z utemeljitvijo, da jim je kršena ustavno zagotovljena pravica do izražanja mnenj. Vrhovno sodišče jim je pritrdilo. Na stran nasprotnikov pravice do splava so se postavili tudi sodniki in sodnice, ki to pravico zagovarjajo, vendar s pogledom naprej. Odločitev pomeni, da vladne ustanove ne bodo mogle samovoljno omejevati pravice do protesta, na primer proti vojnam.

Predsednik sodišča John Roberts je v mnenju večine zapisal, da lahko Massachusetts na skrb za javno varnost odgovori z manj restriktivnim ukrepom. Država je pred letom 2007 dostop protestnikov omejila na pet metrov od vhodov v klinike in dva metra od pacientk.

Odločitev vrhovnega sodišča pa pomeni tudi, da bodo imeli dostop do pacientk in osebja klinik tudi skrajneži, ki jim ustno izražanje nasprotovanja ni dovolj. Klinike za splave in zdravniki, ki si splav upajo opravljati, so v ZDA pogosto tarče terorističnih napadov. Skrajnež je leta 1994 pred kliniko v predmestju Bostona ubil dve in ranil pet oseb. Leta 2009 pa je bil v Kansasu umorjen zdravnik.