mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kataloniji splošna stavka proti obsodbi katalonskih voditeljev

Deli na:
V Kataloniji splošna stavka proti obsodbi katalonskih voditeljev

Protesti v Kataloniji so odziv na visoke zaporne kazni, ki so jih dobili katalonski nacionalistični politiki. - Foto: Reuters

V Kataloniji bo danes splošna stavka, na kateri bodo zahtevali osvoboditev katalonskih voditeljev, ki jih je špansko vrhovno sodišče obsodilo zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017. Stavki se bodo pridružili tudi udeleženci protestnih pohodov, ki so se v sredo iz petih katalonskih mest podali proti Barceloni.

V Kataloniji že od ponedeljka potekajo protesti proti obsodbi devetih nekdanjih katalonskih politikov in aktivistov na dolgoletne zaporne kazni. Med protesti so izbruhnili tudi nemiri, v spopadih s policijo je bilo poškodovanih več sto ljudi.

V Barceloni danes pričakujejo veliko množico ljudi, v mesto prihaja tudi okoli 20.000 udeležencev tridnevnega pohoda, ki so se tja podali iz mest Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga. Pohod sta organizirali civilnodružbeni organizaciji ANC in Omnium Cultural, katerih voditelja Jordi Sanchez in Jordi Cuixart sta med deveterico obsojenih.


Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

V Ljubljani pa se bo danes sestal odbor za podporo katalonskim političnim zapornikom v Španiji. Srečanje sklicujejo pobudniki za ustanovitev odbora bivši predsednik republike Milan Kučan, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, profesor na ljubljanski univerzi Rudi Rizman in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl.

"Zaskrbljen sem, da v članici EU v zaporih sedijo ljudje samo zato, ker so omogočili in vodili miroljubno in demokratično izražanje pripadnikov svojega naroda o odprtih vprašanjih njegove prihodnosti," je ob pobudi za oblikovanje odbora dejal Kučan. Po njegovih besedah bo odbor skrbel, da "politični zaporniki v Španiji ne bodo pozabljeni in da v Evropi zaradi velikodržavnih interesov posameznih vplivnih držav ne bi dopustili omejevanja demokratičnih pravic".