Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

koronavirus, covid-19, testiranje, test Svet24.si

Včeraj potrdili dve okužbi: v primeru ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

Milan Gačanović – Gacho 1 Odkrito.si

Za svetovne agencije je vroča žemljica, za naše...

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Svet

V Kataloniji splošna stavka proti obsodbi katalonskih voditeljev

Deli na:
V Kataloniji splošna stavka proti obsodbi katalonskih voditeljev

Protesti v Kataloniji so odziv na visoke zaporne kazni, ki so jih dobili katalonski nacionalistični politiki. - Foto: Reuters

V Kataloniji bo danes splošna stavka, na kateri bodo zahtevali osvoboditev katalonskih voditeljev, ki jih je špansko vrhovno sodišče obsodilo zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017. Stavki se bodo pridružili tudi udeleženci protestnih pohodov, ki so se v sredo iz petih katalonskih mest podali proti Barceloni.

V Kataloniji že od ponedeljka potekajo protesti proti obsodbi devetih nekdanjih katalonskih politikov in aktivistov na dolgoletne zaporne kazni. Med protesti so izbruhnili tudi nemiri, v spopadih s policijo je bilo poškodovanih več sto ljudi.

V Barceloni danes pričakujejo veliko množico ljudi, v mesto prihaja tudi okoli 20.000 udeležencev tridnevnega pohoda, ki so se tja podali iz mest Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga. Pohod sta organizirali civilnodružbeni organizaciji ANC in Omnium Cultural, katerih voditelja Jordi Sanchez in Jordi Cuixart sta med deveterico obsojenih.


Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

V Ljubljani pa se bo danes sestal odbor za podporo katalonskim političnim zapornikom v Španiji. Srečanje sklicujejo pobudniki za ustanovitev odbora bivši predsednik republike Milan Kučan, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, profesor na ljubljanski univerzi Rudi Rizman in nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl.

"Zaskrbljen sem, da v članici EU v zaporih sedijo ljudje samo zato, ker so omogočili in vodili miroljubno in demokratično izražanje pripadnikov svojega naroda o odprtih vprašanjih njegove prihodnosti," je ob pobudi za oblikovanje odbora dejal Kučan. Po njegovih besedah bo odbor skrbel, da "politični zaporniki v Španiji ne bodo pozabljeni in da v Evropi zaradi velikodržavnih interesov posameznih vplivnih držav ne bi dopustili omejevanja demokratičnih pravic".

loading...
Loading...