franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Izraelu po treh izraelskih ugrabljen in ubit palestinski najstnik

Deli na:
V Izraelu po treh izraelskih ugrabljen in ubit palestinski najstnik

Foto: Reuters

V vzhodnem delu Jeruzalema je bil danes ugrabljen in ubit palestinski najstnik, pri čemer naj bi šlo maščevanje za podobno usodo, ki je na Zahodnem bregu nedavno doletela tri izraelske najstnike. Najnovejši napad je že sprožil proteste in nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju izraelskega vojaškega radia so najstnika - šlo naj bi za 16-letnega Mohameda Abuja Kderja - ugrabili med štopanjem v vzhodnem Jeruzalemu, nakar so njegovo truplo odvrgli v gozdu v jugozahodnem delu mesta. Kot so nato povedali svojci umorjenega, so ga ob zori ugrabili izpred njegovega domom in se nato z njim v belem avtomobilu odpeljali po cesti, ki vodi v Tel Aviv.

Ko se je za incident razvedelo, se je pred domom najstnika v četrti Šuafat v vzhodnem Jeruzalemu zbrala množica več sto jeznih Palestincev, protesti pa so izbruhnili tudi v bližnji soseski Bejt Hanin.

Protestniki so s kamenjem obmetavali policijo, ki se je odzvala z gumijastimi naboji. Poleg tega so jezni Palestinci zažigali pnevmatike in zabojnike za smeti ter razdejali tri postaje cestne železnice.

Jeruzalemski župan Nir Barkat je obsodil umor in pozval k miru. "To je grozno in barbarsko dejanje, ki ga ostro obsojam. Mi ne delujemo na tak način in prepričan sem, da bodo naše varnostne sile storilce privedle pred roko pravice," je sporočil v izjavi.

Smrt palestinskega najstnika je nato obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu in pristojne oblasti pozval, naj incident čimprej raziščejo in odkrijejo, kdo stoji za njim. Vse strani pa je pozval, naj zakona ne jemljemo v svoje roke.



Po besedah izraelskega ministra za notranjo varnost Jicaka Aharonoviča policija preiskuje možnost, da so Palestinca umorili judovski naseljenci, kot tudi druge možnosti, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Palestinsko vodstvo je na drugi strani odgovornost za umor Palestinca pripisalo judovski državi. Palestinski predsednik Mahmud Abas je od Netanjahuja zahteval, naj dejanje obsodi, "Izrael pa naredi konkretne korake, s katerimi bo ustavil povračilne napade in kaos, ki ga je povzročila izraelska eskalacija".

Njegov tiskovni predstavnik Nabil Abu Rudejna je bil v ločeni izjavi še ostrejši in je navedel, da je judovska država polno odgovorna za smrt najstnika, ob tem pa zahteval, da se storilce najde in privede pred roko pravice.

Palestinsko gibanje Hamas pa je posvarilo, da bo Izrael plačal za ugrabitev in umor palestinskega najstnika. "Pošiljamo sporočilo sionistični tvorbi in njenim voditeljem, ki so neposredno odgovorni za umor, da naši ljudje ne bodo mirovali ob tem zločinu kot tudi ne ob vseh ubojih in uničevanju vaših naseljencev," je sporočil Hamas. "Plačali boste za te zločine," je še posvarilo gibanje, ki je izraelskega premiera obtožilo, da je izdal ukaz naseljencem za ugrabitev mladega Palestinca.

Napetosti med Palestinci in Izraelci so se zaostrile po 12. juniju, ko so na Zahodnem bregu izginili trije izraelski najstniki. Njihova trupla so našli v ponedeljek in Izrael je za trojni umor obtožil palestinsko gibanje Hamas. Napovedal je oster odziv.